Maustamattomissa vodkissa ja viinoissa on vai etanolia ja vettä ja joskus sokeria.

Nämä eivät muutu ajan myötä, eikä juomassa tapahdu aistittavia kemiallisia ja fysikaalisia muutoksia. Säilyvyysajaksi voidaan taata useita vuosia. Maustettujen vodkien säilyvyys riippuu aromi- ja väriaineiden määrästä. Normaalisti taataan yhdestä muutamaan vuoteen.

Brandyt, konjakit, viskit, rommit ja hedelmäviinat valmistetaan tisleistä ja vedestä sekä mahdollisesti pienestä määrästä sokeria tai sokeriväriä. Nämä juomat eivät pilaannu tai huonone. Tummiin tynnyrikypsytettyihin juomiin voi syntyä korkeintaan lievää sameutta tai sakkaa.

Myäös väkevät juomasekoitukset säilyvät kohtuullisen hyvin, jos niitä pidetään pimeässä ja viileässä. Liköörit sen sijaan eivät ole erityisesn pitkäikäisiä, koska niiden sisältämät aromiaineet, värit ja mehut hapettuvat. Niitä ei pidä säilyttää vuotta pidempään.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2003

Vastaaja:


Juha Kahima


laadunvarmistuspäällikkö


Altia Oyj, Rajamäen alkoholijuomatehdas

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1391
Liittynyt26.3.2006

Kauanko viina säilyy juomakelpoisena?

Ainakin calvados pilaantuu jo 50 vuodessa. Join kerran 70 cl pullon ja sain sellaisen ruokamyrkytyksen ettei ole ennen ollut. Eikä koskaan myöhemminkään. Sittemmin olen juonut vain piimää ja vettä.
Lue kommentti

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti)

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti