Maustamattomissa vodkissa ja viinoissa on vai etanolia ja vettä ja joskus sokeria.

Nämä eivät muutu ajan myötä, eikä juomassa tapahdu aistittavia kemiallisia ja fysikaalisia muutoksia. Säilyvyysajaksi voidaan taata useita vuosia. Maustettujen vodkien säilyvyys riippuu aromi- ja väriaineiden määrästä. Normaalisti taataan yhdestä muutamaan vuoteen.

Brandyt, konjakit, viskit, rommit ja hedelmäviinat valmistetaan tisleistä ja vedestä sekä mahdollisesti pienestä määrästä sokeria tai sokeriväriä. Nämä juomat eivät pilaannu tai huonone. Tummiin tynnyrikypsytettyihin juomiin voi syntyä korkeintaan lievää sameutta tai sakkaa.

Myäös väkevät juomasekoitukset säilyvät kohtuullisen hyvin, jos niitä pidetään pimeässä ja viileässä. Liköörit sen sijaan eivät ole erityisesn pitkäikäisiä, koska niiden sisältämät aromiaineet, värit ja mehut hapettuvat. Niitä ei pidä säilyttää vuotta pidempään.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2003

Vastaaja:


Juha Kahima


laadunvarmistuspäällikkö


Altia Oyj, Rajamäen alkoholijuomatehdas

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1428

Ainakin calvados pilaantuu jo 50 vuodessa. Join kerran 70 cl pullon ja sain sellaisen ruokamyrkytyksen ettei ole ennen ollut. Eikä koskaan myöhemminkään. Sittemmin olen juonut vain piimää ja vettä.

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

Sisältö jatkuu mainoksen alla