Ihminen muistuttaa liikaa hirveä. Kuva: Shutterstock
Ihminen muistuttaa liikaa hirveä. Kuva: Shutterstock

Tumma tai punainen vaatetus houkuttelee, vaalea suojaa hyökkäyksiltä.

Aika vähän tiedetään siitä, millä perusteilla hirvikärpänen valikoi uhrinsa.

Osa meistä joutuu toistuvasti hyökkäysten kohteeksi, toiset saavat olla rauhassa. Hirvikärpänen näyttää hakeutuvan lähimmän hirveksi luulemansa hahmon kyytiin. Mikä tahansa suuri ja liikkuva kohde kelpaa. Oulun yliopiston tutkimuksissa iso liikkuva pallo riitti laukaisemaan lentoonlähdön.

Ennen arveltiin, että hirvikärpästä houkuttaisi uhrista huokuva hiilidioksidi ja lämpösäteily. Tämä ei näytä pitävän paikkansa.

Todennäköisimmin hirvikärpänen reagoi ympäristöä tummempiin liikkuviin kohteisiin. Tumma tai punainen vaatetus kerää kärpäsiä, vaalea vähentää hyökkäyksiä.

Karvaisuus lisää todennäköisyyttä, että hirvikärpänen heittää siipensä ja pureutuu ihoon. Kiiltävä pinta, kuten anorakin huppu, pienentää riskiä.

Vastaajana Arja Kaitala,

eläintieteen professori, Oulun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2016

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti