Kertomuksia pitkäikäisyydestä ja sen saavuttamiskeinoista on monien kulttuurien mytologioissa.

Kreikkalaisessa tarustossa kerrotaan esimerkiksi ”kultaisesta rodusta”, joka eli vuosisadan ja kauemminkin vanhenematta. Toisen kreikkalaisen tarun mukaan Atlantilla sijaitsevilla saarilla eli täydellinen kansa, jonka jäsenet elivät tuhatvuotiaiksi.

Tunnettuja entisaikojen nuorennuskeinoja olivat muun muassa kultalautasilta syöminen, nuoruuden lähteissä kylpeminen ja nuorten neitsyeiden hengityksen sisäänhengittäminen. Kiinalaisessa taolaisuudessa taas piti säästää elämää ylläpitävää energiaa. Tähän päästiin hengittämällä hitaasti, ”ohjaamalla” hengitysilman happi suoraan aivoihin, syömällä hedelmiä ja juuria sekä pidättäytymällä seksistä. Egyptin hieroglyfeistä vuodelta 2700 ennen ajanlaskun alkua on löydettävissä oikeampaa tietoa vanhenemiseen vaikuttavista tekijöistä. Niissä korostetaan ravinnon, fyysisen harjoituksen, nukkumisen ja henkisen vireyden merkitystä.

Venetsialainen ruhtinas Luigi Cornaro esitti 1500-luvulla askeettista ruokavaliota ja spartalaisia elintapoja elämän pidentäjiksi. Itse hän eli näillä konsteilla 98-vuotiaaksi. Vuonna 1695 kuolleen englantilaisen Thomas Parrin taas väitetään eläneen 152 vuotta ja 9 kuukautta. Hän kuoli – näin kerrotaan – tultuaan Lontooseen, missä hän joutui alttiiksi ilmansaasteille ja ylensyömiselle ja -juomiselle, joihin hän ei ollut kotonaan maaseudulla tottunut.

Todistettavasti vanhimmaksi elänyt ihminen on ranskalainen Jeanne Calment, joka ylsi 122 vuoden ikään.


Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2007

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Pertti Pohjolainen


gerontologian dosentti, vanhempi tutkija


Ikäinstituutti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
tli
Seuraa 
Viestejä1144
pmk

Onko nyt ihan varmaa, ettei aurinkokalenterin "vuosi" käsittettä ole käsitelty eräiden kulttuurien "kuukausi" kalenterista johtuvaksi käsitteksi esim. käännösten yhteydessä ?

Kuukalenterin 1000 "vuotta" 29500 pv vastaa noin 80 aurinkokalenterin vuotta (29200 pv) ?

 

 

Olen itsekin ajatellut jo pitkään kyseessä olleen kuukalenterin, kuten kommentissa ehdotetaan, sillä se antaisi luonnollisen selityksen raamatun 1000 vuotiaille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla