Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Kyllä, sillä ne ovat suuri kasvihuonekaasujen lähde.

YK:n maatalousjärjestön Faon mukaan nautakarja tuottaa hiilidioksiksi muutettuna noin yhdeksän prosenttia kaikista ihmisen toiminnan aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Kun mukaan lasketaan karjatalouden vaikutus maankäyttöön, päästöosuus nousee entisestään.

Karjavaltaisessa Uudessa Seelannissa nautakarja tuottaa jopa puolet koko maan kasvihuonekaasupäästöistä.
Valtaosa päästöistä on metaania, joka on noin 21 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Metaania syntyy kaikkien kasveja syövien eläinten ruoansulatuksessa, mutta karjan osuus eläinten metaanipäästöistä on yli 70 prosenttia. Ihmisten suolisto tuottaa päästöistä noin puoli prosenttia. Kaikista ihmisten toimintaan liittyvistä metaanipäästöistä karjan osuus on noin 37 prosenttia.

Noin 85 prosenttia karjan metaanipäästöistä päätyy ilmaan suun ja sierainten kautta, loput tuhnuina peräsuolesta. Metaanin muodostumiseen vaikuttavat useat tekijät: eläintyyppi, eläimen ikä, kunto, paino ja energiankulutus sekä ruokinnan määrä ja laatu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karjan päästöjä voi vähentää 10––75 prosenttia muuttamalla ruokintaa: esimerkiksi parantamalla rehujen sulavuutta ja vaikuttamalla pötsin mikrobistoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Atte Korhola, ympäristömuutoksen professori, Helsingin yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2008

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Mielenkiintoinen ajatus, mutta mikäli ilmaston lämpeneminen saa merenpohjaan ja ikiroutaan sitoutuneet metaanivarannot irralleen, niin lopputulos on vain kertakaikkiaan se että metaania päätyy ilmakehään liikaa.

Luonnollista tilaa emme taida saada aikaiseksi millään ilveellä, taikka sitten se tila on meille haitallinen eli ihmislajille "luonnoton". Ympäristöön ja luontoon liittyvissä huolissa kuitenkin on kysymys siitä mitä pelkäämme meille lajina tapahtuvan, sukupuuton parhaalla olevat eläinlajit eivät oikeasti ketään hetkauta suuntaan tahi toiseen.

tli
Seuraa 
Viestejä1144

Olisiko asia kuitenkin niin, että nämä ihmisten naudat olisivat kuitenkin vain palauttamassa vanhaa luonnon tasapainoa ilmakehän metaanipitoisuudessa. Metaanihan ei ole pysyvä kaasu, vaan hajoaa eikä siis kasaannu pysyvästi ilmakehään.

Siis naudan pierut ja röyhtäisyt vain korvaisivat niitä metaanimääriä, jotka on menetetty monilla eri tavoilla. Pohjois-Amerikastahan tuhottiin metsästämällä valtavat biisonilaumat, joiden tuottama metaani loppui. Afrikan gnu- ja antilooppikannat ovat pienentyneet rajusti puhumattakaan sellaisista todella merkittävistä metaanin tuottajista kuin norsut, joiden kanta on siellä pudonnut murto-osiin aiemmasta.

Vastaavanlaisia  kasvinsyöjäkantojen pienenemisiä löytyy varmasti kaikkialta.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla