Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Susi satsaa ulvontaan, koska se kantaa pitkälle.

Susi ei hauku vaan ulvoo. Saalista piirittäessään sudet päästelevät lyhyitä viestiääniä, jotka saattavat jonkun korvissa kuulostaa haukulta. Ne ovat itse asiassa lyhyitä ulvahduksia.

Lajien ero voi selittyä sillä, että susi on koiraa aidommin laumaeläin, jolle on tärkeää pitää yhteyttä muihin. Ulvonta kantaa pidemmälle kuin haukku.

Haukku toimii kenties ulvontaa parempana hälyttimenä. Ensimmäinen ihmisten alkukoirista saama hyöty on ollut lähestyvistä pedoista varoittaminen.

Vastaajina Samuli Heikkinen, tutkija, ja Seppo Ronkainen, tutkimusmestari, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2014

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Koira on kesytetty sudesta, joten haukkuuko susikin?

Muistelisin tänä vuonna(?) kahteen kertaan jostain kuulleeni tai lukeneeni että ihminen EI kesyttänyt koiraa sudesta, vaan itseasiassa koiran esimuodosta, eli koira oli jo koiraantumassa ennen kuin kohtasi ihmisen. Harmikseni en osaa yhtään sanoa mistä kuulin tai luin, mutta ihmetyttää että pitää edelleenkin sanoa että "koira kesytettiin sudesta" mikäli tutkimus on osoittanut että näin ei ole?
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018