Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kun nisäkkäistä tuli tasalämpöisiä.

Ilmeisesti tämäntapainen lämpötila vakiintui jo nisäkkäiden kantamuodoille tasalämpöisyyden kehittyessä. Nykyisten nisäkkäiden ruumiinlämmöt ovat nimittäin samaa luokkaa: esimerkiksi jääkarhulla aivan sama noin 37 astetta kuin ihmisellä. Pikkunisäkkäiden lämpö on astetta tai paria korkeampi, millä ne kompensoivat suurempaa lämmönhukkaansa. Kovin paljon 37 astetta korkeampi lämpötila kiihdyttäisi aineenvaihduntaa liiaksi ja alkaisi ajan mittaan vaurioittaa elimistöä.

Tasalämpöisyyden evoluutioon uskotaan olleen useita valintapaineita: Ruumiinlämmön ja sitä kautta aineenvaihdunnan ja lihasten vilkkaan toiminnan säilyttäminen vuorokauden- tai vuodenajoista riippumatta antoi kilpailuetua vaihtolämpöisiin eläimiin nähden. Tasalämpöinen eläin voi säädellä lämmöstä riippuvaisia elimistön biokemiallisia reaktioita vaihtolämpöistä tarkemmin. Siksi tasalämpöisyys edisti esimerkiksi aivotoiminnan kehitystä ja elimistön toimintojen tasapainon ylläpitoa. Suhteellisen korkea ruumiinlämpötila auttaa myös torjumaan mikrobi-infek­tioita. Vaihtolämpöisillä eläimillä on paljon taudinaiheuttajia, jotka eivät menesty nisäkkäissä juuri lämpötilan takia.

Vastaajana Tomi Taira, eläinlääketieteellisen fysiologian professori, Helsingin yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2015

PSYbuse
Seuraa 
Viestejä1359
Liittynyt10.8.2010

Koska ihmisen lämpötilaksi vakiintui noin 37 astetta?

Sitten on tämä: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015051519697021_ul.shtml Kiiltolahna on maailman ainoa tunnettu tasalämpöinen kala. Lieneekö kyseessä jonkinmoinen tasalämpöisten eliöiden kantamuoto?
Lue kommentti

Mielipiteeni voi muuttua, muttei se tosiasia, että olen oikeassa.
http://www.youtube.com/watch?v=1orMXD_Ijbs

Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245
Liittynyt16.3.2005

Koska ihmisen lämpötilaksi vakiintui noin 37 astetta?

Ainakin tuossa artikkelissa esitetään käsitys, jonka mukaan tasalämpöisyys olisi kehittynyt nisäkkäissä ja linnuissa erikseen mutta että sen taustalla olisi kysy säädellä ruumiinlämpöä ajoittaisen horroksen aikana ja että se kyky voisi olla perua yhteisiltä kantamuodoilta: The Evolution of Endothermy and Its Diversity in Mammals and Birds , Gordon C. Grigg, Lyn A. Beard, Michael L. Augee, Physiological and Biochemical Zoology 77(6):982–997, 2004. “while there is strong evidence that endothermy...
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018