Bakteerivaara on nimellinen. Kuva: iStock
Bakteerivaara on nimellinen. Kuva: iStock

Kotikokin paras ohjeistaja on maalaisjärki.

Toistuva lämmittäminen voi periaatteessa raivata tilaa ruoassa mahdollisesti oleville bakteerien itiöille, joita kuumentaminen ei tapa.

Jos ruoassa ei ole itiöitä ja se jäähdytetään joka kerran neljän tunnin sisällä neljään asteeseen, turvallisuus ei rajaa lämmityskertoja. Makua ja rakennetta toistuva lämmitys voi toki muuttaa.

Joukkoruokailuun on oma säännöstönsä, mutta kotitalouksissa ruokien lämmittämistä ohjaa lähinnä maalaisjärki. Miksi kukaan haluaisi kuumentaa suuria määriä elintarviketta toistuvasti niin, ettei sitä syödä? Useimmilla lienee pakastin, johon ylijäämät kannattaa panna.

Vastaajana Johanna Björkroth,

elintarvikehygienian professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2018