Kiille suojaa pintaa. Kuva: Getty Images
Kiille suojaa pintaa. Kuva: Getty Images

Paikkojen ja kruunujen alta reikä voi edetä salakavalan pikaisesti.

Reikä voi syntyä hampaaseen muutamassa kuukaudessa, toisaalta sen muodostuminen saattaa kestää jopa vuosia.

Toisin sanoen reiän kehittymisen nopeus vaihtelee hyvin paljon. Siihen vaikuttavat muun muassa suun bakteerikoostumus, sokeripitoisen ravinnon nauttiminen ja hampaiden puhtaana pitäminen.

Tasaisella hampaan pinnalla reikiintymistä ei normaalisti tapahdu lainkaan, koska kieli ja poski pitävät syljen avulla hampaan pinnan puhtaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen sijaan hammasväleihin ja purupinnan uurteisiin voi kertyä paksu biofilmi, jota kutsutaan myös plakiksi. Se voi aloittaa reiän kovertumisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hammas reikiintyy happamuuden aiheuttaman kiilteen ja hammasluun liukenemisen takia. Kriittinen pH liukenemiselle on 5,5, ja sen saavat aikaan hammasta peittävän biofilmin bakteerit, jotka käyttävät ravintonaan sokeria.

Kovan kiilteen alueella reiän syntyminen on yleensä hidasta, mutta kolon kasvaessa ja yltäessä pehmeämpään hammasluuhun saakka reikiintyminen nopeutuu.

Kun reikä lähtee etenemään hammaspaikkojen ja kruunujen alta, kehittyminen voi olla hyvinkin nopeaa – ja salakavalaa.

Vastaajana Pekka Vallittu,

erikoishammaslääkäri, professori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2019

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä11162

Omat hampaani kestivät tyydyttävästi 40-vuotiaaksi saakka, sitten alkoi ”putoilla”, eli sopivasti kestivät juuri siihen ikään johonka ihmisen ”evolutionäärinen” elinaikaodote ulottuu.
Toiseksi, kuten jutussakin todetaan, niin ensimmäiseksi mätänivät ns. korjatut hampaat, joihin jäi kaikesta päätellen karies muhimaan paikkojen alle. Osittain johtunee hammaslääkärin huonosta työstä (kunnallinen, ei ole aikaa tehdä korjaushoito kunnolla?), ja sitten biologiset rajoitteet, i.e. lääketieteellisestä kulmasta on erittäin haastavaa korjata onnistuneesti jo pahasti karieksen tuhoama hammas, yleensä tuhoon tuomittua.
Seuraavaksi suunnittelin että käyn ulkomailla korjauttamassa legoni, esim. espanjaan, win win, pari viikkoa löhöilyä lämmössä ja kertalaakista hampaat ”kuntoon”, käytännössä siten että käydään joka päivä istunnolla, yammas/päivä, ja sitä rataa.
Loppuu sitten ne tahattomat vishlaukset puhuessa...

😎

Sisältö jatkuu mainoksen alla