Tarvitsemme vanhaa tietoa yhteyksien rakentamiseen. Kuva: Shutterstock
Tarvitsemme vanhaa tietoa yhteyksien rakentamiseen. Kuva: Shutterstock

Aikansa kuvana ei koskaan.

Tieto on aikaansa sidottua ja siksi altis vanhenemiselle. Kirjastoissa ja hakuteoksissa se elää tietoisena itsestään. Esimerkiksi hakusanat taivas ja helvetti ovat erilaisia katolisten, luterilaisten ja muslimien tietosanakirjoissa.

Vanhentunutkin tietosanakirja, sanakirja tai kartta on arvokas tiedonlähde, koska se kertoo ilmestymisaikansa ajattelusta.

Emme tuhoa 1400-luvun Ptolemaioksen atlaksia siksi, että ne ovat puutteellisia. Tai sävellyksiä, jotka vanhenevat omista syistään.

Vanhentunut kieli on tietoa itsessään: 1950-luvun James Bond puhuu neekerittäristä ja kysyy, mitä hornaa oikein tapahtuu.

Tieto vanhenee ympäröivän yhteyden muuttuessa. Ilman kontekstia 1910-luvun yleisin rikos, lapsenmurha, olisi meille mysteeri.

Emme enää luota Turun akatemian väitöskirjojen maailmankuvaan tai kieleen. Emme käytä 1930-luvun lääkärikirjaa tai Petteri Järvisen ensimmäistä pc-käsikirjaa, mutta tarvitsemme niitä yhteyksien rakentamiseen.

Kansalliskirjaston pitkä häntä eli sata hyllykilometriä painettua aineistoa sisältää suurimmaksi osaksi vanhentunutta tietoa, mutta osana kansalliskokoelmaa se on merkityksellistä.

Kun valta vaihtuu, kirjastot siivotaan ensimmäisinä. Tiedon kronologia halutaan rakentaa uudelleen. Siksi Kansalliskirjasto ei tunne käsitettä ”vanhentunut tieto”. Säilytämme kaiken.

Vastaajana Kai Ekholm,

ylikirjastonhoitaja, Kansalliskirjasto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2017

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018