Pinkoo 65 kilometrin tuntivauhtia. Kuva: Getty Images
Pinkoo 65 kilometrin tuntivauhtia. Kuva: Getty Images

Kettua tai ajokoiraa pakeneva rusakko voi pompata lähes viisi metriä.

Tutkijat eivät ole mittailleet viime aikoina jänisten matkantekoa, joten tiedot ennätysloikista perustuvat tieteelliseen kirjallisuuteen 1900-luvun alusta.

Metsäjäniksen rauhallisen loikan askelpituus on noin 40 senttimetriä, mutta tarpeen tullen se pystyy loikkaamaan noin neljä metriä. Temppu saattaa saada ketun ja ajokoiran ymmälleen, ja jänis ehtii pötkiä pakoon.

Hieman metsäjänistä isokokoisempi rusakko panee puoli metriä paremmaksi. Pohjoisamerikkalaisen valkohäntäjäniksen on raportoitu pystyvän jopa kuuden metrin mittaisiin hyppyihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kesykanin pituushyppyennätys sen sijaan jää ”vain” kolmeen metriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jäniseläimillä on erinomaiset edellytykset pitkiin hyppyihin. Jäniseläinten kallo on kevyt, sydän suuri ja lihasten hapenottokyky hyvä. Pitkät takajalat ovat jänteikkäät ja vahvat.

Jäniksen ja rusakon lantion alueen lihaksisto on erityisen kehittynyt ja sopeutunut nopeisiin kiihdytyksiin ja hyppimiseen. Myös polven ojentajalihakset ovat voimakkaat.

Metsäjänis pystyy levittämään takajalkojensa varpaat haralleen lumikengäksi, jolloin se ei uppoa pehmeässäkään lumessa.

Rusakolta tällainen lumikenkä puuttuu, minkä takia se vajoaa usein lumeen. Tämän huomaa helposti myös jälkiä tarkastelemalla.

Vastaajana Heidi Kinnunen,

eläintieteen tohtori, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2020

Sisältö jatkuu mainoksen alla