Ei mahdu edes syliin. Kuva: Alamy/MVPhotos
Ei mahdu edes syliin. Kuva: Alamy/MVPhotos

Termiittisienen lakki voi olla metrin leveä.

Maailman suurin syötävä sieni lienee termiittisieni Termitomyces titanicus. Se on helttasienistä isoin, ja sen lakki voi olla metrin leveä. Suurimmat yksilöt voivat painaa yli kolme kiloa.

Termitomyces titanicus kasvaa termiittikeoissa Afrikassa, esimerkiksi Sambiassa ja Tansaniassa. Termiitit hoitavat sientä. Kun termiitit lähtevät lennoille, sieni alkaa kasvaa.

Lakki on vaalea mutta keskeltä savunvärinen. Jalka voi kasvaa yli 30 senttimetriin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Termitomyces on upea sieni. Olen myös syönyt sitä, ja se on hyvän makuinen. Sen voi vaikka paistaa pannulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös rihmasto itsessään on sientä. Näin tarkasteltuna suurin sieni olisi Pohjois-Amerikassa kasvava mesisieni Armillaria ostoyae. Se on suurin elävä olento maapallolla ja painaa paljon enemmän kuin sinivalas.

Mesisieni valtaa ja lahottaa emokuusipuiden juuristoja ja levittäytyy joka vuosi uusille alueille. Mesisienten ihmastot voivat olla useiden kymmenien hehtaarien kokoisia.

Myös käävät voivat olla valtavan suuria. Kun 40-metrinen puu kaatuu, kääpärihmasto voi vallata sen nopeasti ja tehdä koko puun matkalle lakkeja.

Kääpien yksittäiset itiöemät – eli ne osat sienestä, jotka näemme – ovat aika pieniä. Esimerkiksi kuusenkynsikääpä , jonka itiöemä kasvaa 1–4 senttimetriä leveäksi, on jo iso kääpä.

Vastaajana Heikki Kotiranta,

erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus Syke.

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla