Painuu pitkälle pinnan alle. Kuva: Jukka Gröndahl/Sanoma-arkisto
Painuu pitkälle pinnan alle. Kuva: Jukka Gröndahl/Sanoma-arkisto

Nykyinen ennätysreikä yltää yli kuuteen kilometriin.

Suomen syvin reikä sijaitsee tätä nykyä Espoon Otaniemessä St1:n geotermisellä työmaalla. Sinne porattu reikä on 6,4 kilometriä pitkä, mutta sen alaosa taipuu 45 asteen kulmaan. Pystysuunnassa reikä yltää 6,1 kilometrin syvyyteen, jossa lämpötila ylittää sata astetta.

Aiemmin Suomen syvin kairaus oli 15 vuotta sitten tutkimustarkoituksiin porattu Outokummun syväreikä, joka kurottaa 2,5 kilometriin. Sen lävistämissä suolaveden täyttämissä kal­lionrakosissa elää moninainen mikrobisto.

Lähes yhtä syvälle on päästy Pyhäsalmen kaivoksessa, jossa on kairattu reikä hieman yli 2,4 kilometrin syvyyteen. Se ei kuitenkaan ala maanpinnalta vaan noin 1 430 metristä maan alta. Poraus liittyi malmivarojen kartoitukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muualla on porauduttu vieläkin syvemmälle. Kuolan niemimaalla Petsamossa tehtiin 1970–80-luvulla maailman syvin tutkimuskairaus, joka ulottui 12,1 kilometrin syvyyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarkoituksena oli paitsi kairausteknologian kehittäminen myös maankuoren seismisten rajapintojen geologinen ymmärtäminen sekä suolaisten kalliopohjavesien tutkimus.

Keski-Ruotsissa porattiin 1980-luvulla Siljan meteoriitti­kraatteriin 6,8 kilometrin syvyinen reikä maakaasun etsimistä varten. Kaasua ei löytynyt myytäviä määriä, mutta kairausta on sittemmin hyödynnetty tutkimuksissa.

Etelä-Saksassa porattiin 1990-luvulla tutkimusreikä 9,1 kilometrin syvyyteen. Sekin on yhä käytössä.

Fennoskandian kallioperä on vahvaa graniittia ja gneissiä. Siksi porausreiät pysyvät usein kunnossa vuosikymmenien ajan, ja monet vanhimmistakin ovat auki ainakin osittain.

Lähivuosina on odotettavissa, että Suomessa porataan useita syviä reikiä geotermisen energian hyödyntämistä varten.

Vastaajana Ilmo Kukkonen,

geofysiikan professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2019

Sisältö jatkuu mainoksen alla