Ihmiset suojataan laittamalla heidät lämpötilaltaan sopivaksi säädettyyn ja paineistettuun avaruusalukseen.

Avaruuskävelyillä käytettävä puku on periaatteessa yksipaikkainen avaruusalus.
Laitteet suojataan samaan tapaan kuin maan päällä eli tekemällä niistä kylmänkestäviä ja lämmittämällä niitä. Avaruus poikkeaa arkipäivän ympyröistämme lähinnä siten, että siellä on sekä kylmää että kuumaa eikä ilmaa ole ympärillä.
Kylmä sinällään ei ole ongelma. Kun insinööri suunnittelee avaruusalusta tai -luotainta, hän ottaa esiin listan materiaaleista, jotka on havaittu avaruuden oloissa toimiviksi, ja valitsee niistä tarkoitukseen sopivan.
Mikäli jokin osa ei kestä kylmyyttä, se pitää lämmittää tai pitää lämpimässä. Muun muassa tietokoneet ja muu elektroniikka ovat yleensä huoneenlämmössä sisällä avaruusaluksessa.
Lämmittäminen hoidetaan tavallisesti sähköllä, ja monesti laitteet tuottavat itsekin toimiessaan tarvittavan lämmön. Erikoistapauksissa, kuten planeettaluotaimissa tai marskulkijoissa, on lämmittiminä radioaktiivisia materiaaleja sisältäviä nappeja.
Lämpötilaa suurempi ongelma on asteiden jatkuva vaihtelu ja epätasainen jakautuminen. Normaalisti Aurinko kuumottaa toista puolta aluksesta noin sadan asteen lämpöön, kun taas toinen puoli hytisee noin sadan asteen pakkasessa. Täällä alhaalla ilma toimii lämmönjohtimena ja tasaa tehokkaasti lämpötilaeroja, mutta avaruuden tyhjyydessä niin ei tapahdu. Siksipä alus täytyy rakentaa johtamaan lämpöä kuumasta kylmään ja tasaamaan eroja.
Jotkin laitteet pannaan myös ”grilliin” eli pyörimään. Silloin pinnan jokainen kohta joutuu tasaisin väliajoin lämpimään ja kylmään ja lämpötila pysyy keskimäärin samana. Tässä tapauksessa lähekkäin sijaitsevat materiaalit pitää valita niin, että ne käyttäytyvät lämpötilan muuttuessa jotakuinkin samalla tavoin.
Yleensäkin pintamateriaalit valitaan lämpötilan mukaan. Lähellä Maata toimivissa laitteissa pintaan pannaan valoa tehokkaasti heijastavaa kultaista, hopeista tai valkoista materiaalia, kun lennetään kauemmaksi aurinkokuntaan, mustaa, jotta Aurinko lämmittäisi alusta mahdollisimman paljon.

Vastaaja:


Jari Mäkinen


tiedetoimittaja


Euroopan avaruusjärjestö

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla