Näkyvyyden ratkaisevat kaukoputken koko ja kamera sekä asteroidin suuruus, kirkkaus ja nopeus.


Maan lähelle tulevat asteroidit kiinnostavat törmäysuhan takia. Yli kilometrinen asteroidi aiheuttaisi maailmanlaajuista tuhoa. Satametrisenkin törmäys olisi iso onnettomuus. Kymmenmetriset ja pienemmät tuhoutuvat jo ilmakehässä.

Tutkija Jukka Piironen Helsingin yliopiston observatoriosta arvioi, että puolimetrisellä kaukoputkella (maailman suurin on 10-metrinen) ja elektronisella kameralla satametrinen asteroidi näkyisi miljoonien tai kymmenien miljoonien kilometrien päästä riippuen sen kirkkaudesta ja nopeudesta.

Asteroidi tunnistetaan liikkeestään. Jos möhkäle on nopea ja lähellä, sen vauhtiviiva hajaantuu valokuvassa suurelle alueelle ja jää himmeäksi. Siksi kaukaisen asteroidin saattaa huomata jopa helpommin kuin lähellä kiitävän.

Asteroideja kartoittavassa Spacewatch-projektissa käytetään 90 senttistä kaukoputkea, jolla suhteellisen kirkas satametrinen asteroidi näkyy noin sadan miljoonan kilometrin päästä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 2/2000

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti


tiedetoimittaja

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2494
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti