Kuva:  Radosław Drożdżewski / Wikimedia Commons
Kuva: Radosław Drożdżewski / Wikimedia Commons

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2013

Jos pallo on valmistettu venyvästä aineesta, se laajenee noustessaan, kun ympäröivä ilmanpaine alenee.

Niin kauan kuin pallon kuori ei aiheuta merkittävää paine-eroa pallossa olevan kaasun ja ympäröivän ilman välille, palloon kohdistuva noste pysyy vakiona. Niinpä pallo jatkaa nousuaan ilman ylärajaa, kunnes se hajoaa tai kuori lakkaa venymästä.

Jos pallon kuori ei veny, noste pienenee samaan tahtiin kuin ympäröivän ilman tiheys. Karkea nyrkkisääntö on, että jokainen viisi kilometriä puolittaa ilman tihey­den.

Näin foliokuorinen vappupallo, jonka paino olisi puolet sen maanpinnalla syrjäyttämän ilmamäärän painosta, nousisi viiden kilometrin tietämille. Sinne se jäisi kelluskelemaan, kunnes heliumia olisi tihkunut ulos niin paljon, että pallo alkaisi kutistua ja vajota. Epäilen kuitenkin, ettei tavallinen vappupallo kestä noususta syntyvää sisä- ja ulkopuolen paine-eroa, vaan rikkoutuu jo alempana.

Säähavaintopallot venyvät ja nousevat yli 20 kilometrin korkeuteen ennen kuin poksahtavat rikki. Nousu kestää jonkin tunnin. Niissä käytetään yleensä heliu­min sijasta vetyä, joka on halvempaa. 

Kaasupallojen korkeusennätys on 53 kilometriä. Näin korkealle nousevat pallot lähetetään maanpinnalta lähes tyhjinä, jotta kaasulla on tilaa laajeta. Niitä käytetään erilaisiin tieteellisiin tutkimuksiin, ja ne voivat pysyä ylhäällä viikkoja. Suurem­pien korkeuksien tavoittelussa haasteena on löytää riittävän ohutta, kestävää ja kevyttä materiaalia pallon kuoreksi.

Vastaaja:
Tiera Laitinen
tutkija
Ilmatieteen laitos

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti