Kuva Getty Images
Kuva Getty Images

Arkhimedeen laki sen kertoo.

Jos ilmalaivaa ajattelee lähinnä ilmapallona, jonka rakenteet ovat hyvin keveitä, mahdollisia korkeuksia voi laskea Arkhimedeen lain pohjalta. Se toteaa, että nesteeseen tai kaasuun upotettuun kappaleeseen kohdistuu noste, joka on syrjäytyneen neste- tai kaasumäärän painon suuruinen.

Heliumilla täytetyllä pallolla pääsee ilman erityisiä kikkoja noin 10 kilometrin korkeuteen.

Jos kaasuna käyttää 300-asteista ilmaa, pääsee parhaimmillaan todella korkealle. Käytännössä ennätys on 21 kilometriä miehitetyillä palloilla. Miehittämättömät ovat käyneet noin 30 kilometrin korkeudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos heliumpallosta voi päästää heliumia pois nousun aikana, pääsee jopa 50 kilometrin korkeuteen. Jos käyttää heliumin sijasta vetyä, tulos on lähes sama.
Todellisen rahtia tai ihmisiä kuljettavan ilmalaivan rakenteet ovat kevyeen palloon verrattuna väistämättä raskaampia. Siksi korkeudet ovat mainittuja pienempiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä olisi ilmalaivan paras lentokorkeus, onkin sitten eri juttu. Siihen vaikuttavat monet tekijät. Kun suurimpia ilmalaivoja 1930-luvulla käytettiin, niiden lentokorkeus oli vain muutamia satoja metrejä.

Vastaajana Tom Kuusela, tutkija, fysiikan ja tähtitieteen laitos, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015

jeremia2
Seuraa 
Viestejä1231

Arkhimedeen laki sen kertoo."?

Nouseeko kevyimmät kaasut (esim. vety ja helium.) ilmakehän huipulle, suuret pitoisuudet? Ehkä vapaa vety sitoutuu nopeasti happeen tms.?

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla