Ihmisen selviytymismahdollisuudet ovat pienet jo yllättävän matalista korkeuksista.

Maan vetovoiman aiheuttaman kiihtyvyyden takia vauhti kasvaa nopeasti yli sen, mitä elimistö kestää äkkipysäyksessä. Esimerkiksi vuosina 1985–1998 rakennusteollisuudessa kuolemaan johtaneista putoamistapaturmista vain neljänneksessä pudottiin yli kymmenestä metristä ja runsassa neljänneksessä alle kolmesta metristä.

Toisaalta tunnetaan tapauksia, joissa on selvitty elossa hyvin korkealtakin pudottaessa. Ennätys lienee serbialaisen lentoemännän Vesna Vulovicin tapaus vuodelta 1972, jolloin hän putosi noin kymmenestä kilometristä ja jäi henkiin useista luunmurtumista huolimatta.

Matalissa korkeuksissa alastuloasento ja alusta vaikuttavat henkiinjäämisen todennäköisyyteen, mutta korkealta pudotessa ei käytännössä voi tehdä muuta kuin odottaa ja katsoa, kuinka käy.


Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2007

Vastaaja:


Heikki Karinen


ilmailulääkäri


Työterveyslaitos

---
Seuraa 
Viestejä3519
Liittynyt6.9.2006

Kuinka korkealta ihminen voi hypätä hädässä henkensä säilyttäen?

Ronron 29.07.2014 klo 20:25 Olen itse miettinyt sellaista että jos rakentaisi millimetrin kerrallaan nostettavan hyppytornin ja aloittaisi ihan matalalta. Hyppäisi joka päivä millin korkeammalta vaikka nurmikolle. Missä tulisi se raja vastaan että ei uskaltaisi hypätä enää milliä korkeammalta? Vai uskaltaisiko sitä kuitenkin, sillä seurauksella että tulisikin aavistuksen eri asennossa alas kuin aiemmin ja murtuisi jalat? Kokeilen vielä joskus. Tässä on vähän sama analogia, kuin siinä, että jos...
Lue kommentti
John Carter
Seuraa 
Viestejä9898
Liittynyt17.2.2006

Kuinka korkealta ihminen voi hypätä hädässä henkensä säilyttäen?

unbiased 26.12.2014 klo 16:48 Kun kovakuoriainen törmää tuulilasiin vauhdilla 25 m/s (90 km/h), se kovista kuorista huolimatta murskaantuu läiskäksi lasiin. Jos ihminen putoaa kalliolle 50 m/s, roiskahtaa varmaa monen metrin päähän. Tässä Dana Kunze hyppää 50 metrin korkeudesta veteen, roiskuttamatta vettä kovinkaan kauas. https://www.youtube.com/watch?v=rEiwAAHakI0
Lue kommentti

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein