Ihmisen selviytymismahdollisuudet ovat pienet jo yllättävän matalista korkeuksista.

Maan vetovoiman aiheuttaman kiihtyvyyden takia vauhti kasvaa nopeasti yli sen, mitä elimistö kestää äkkipysäyksessä. Esimerkiksi vuosina 1985–1998 rakennusteollisuudessa kuolemaan johtaneista putoamistapaturmista vain neljänneksessä pudottiin yli kymmenestä metristä ja runsassa neljänneksessä alle kolmesta metristä.

Toisaalta tunnetaan tapauksia, joissa on selvitty elossa hyvin korkealtakin pudottaessa. Ennätys lienee serbialaisen lentoemännän Vesna Vulovicin tapaus vuodelta 1972, jolloin hän putosi noin kymmenestä kilometristä ja jäi henkiin useista luunmurtumista huolimatta.

Matalissa korkeuksissa alastuloasento ja alusta vaikuttavat henkiinjäämisen todennäköisyyteen, mutta korkealta pudotessa ei käytännössä voi tehdä muuta kuin odottaa ja katsoa, kuinka käy.


Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2007

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Heikki Karinen


ilmailulääkäri


Työterveyslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jäärä
Seuraa 
Viestejä3811
Ronron

Olen itse miettinyt sellaista että jos rakentaisi millimetrin kerrallaan nostettavan hyppytornin ja aloittaisi ihan matalalta. Hyppäisi joka päivä millin korkeammalta vaikka nurmikolle. Missä tulisi se raja vastaan että ei uskaltaisi hypätä enää milliä korkeammalta? Vai uskaltaisiko sitä kuitenkin, sillä seurauksella että tulisikin aavistuksen eri asennossa alas kuin aiemmin ja murtuisi jalat?

Kokeilen vielä joskus.

Tässä on vähän sama analogia, kuin siinä, että jos ihminen voi juosta sata metriä aikaan 10:58, niin voisi luulla että ei olisi mitään järjellistä estettä sille, etteikö joku toinen (tai se sama) voisi juosta sitä aikaan 10:57, kun sehän on sellainen hyttysenpaska, se ero. Mutta ei kait kukaan voi viiteen sekuntia sentään pinnellä sitä matkaa. Paradoksaalista.

  • ylös 11
  • alas 0
Julius
Seuraa 
Viestejä281

Hypätä voi vaikka kuinka korkealta, ei se ole hengenvaarallista. Se äkkipysähdys on paljon vaarallisempi, siihen on moni kuollut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla