Vasemmanpuoleinen liikenne on käytössä 75 maassa, joissa elää 32 prosenttia maapallon väestöstä.

Suurta lukumäärää selittää se, että monet maat ovat pieniä saarivaltioita, mutta joukkoon mahtuu myös väkirikkaita maita: Intia, Indonesia, Pakistan, Japani, Australia, Uusi-Seelanti, Sambia, Zimbabwe, Tansania, Etelä-Afrikka ja Britannia.

Oikeapuoleisen liikenteen valta-asemaa on koetettu selittää niin valtaväestöjen oikeakätisyydellä kuin historiallisilla seikoilla: muinoin jalankulkijat pitivät miekkaa oikealla puolella ja ratsastajat ruoskaa oikeassa kädessä. Selitykset vaikuttavat kuitenkin huterilta, sillä vielä muutamia vuosikymmeniä sitten vasemmanpuoleinen liikenne oli paljon nykyistä yleisempää. Esimerkiksi Filippiinit, Argentiina ja Uruguay vaihtoivat oikeanpuoleiseen 1945 ja Kiina, Taiwan ja Koreat 1946. Ruotsi omaksui sen 1967, Islanti 1968, Nigeria 1972, Sudan 1973 ja Ghana 1974.

Käytännöt ovat vaihdelleet myös maiden sisällä. Esimerkiksi 1900-luvun alun Italiassa Rooma, Milano, Torino, Firenze ja Napoli noudattivat vasemmanpuoleista liikennettä, kun muualla ajettiin oikealla. Kanadassa taas oli vuoteen 1924 oikean- ja vasemmanpuoleisen liikenteen osavaltioita.


Julkaistu Tiede-lehdissä 1/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Jani Kaaro


tiedetoimittaja


Lohja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla