Periaatteessa paperia voi kierrättää niin kauan kuin siinä on kuitua jäljellä.

Kuitu kuitenkin lyhenee jokaisen käyttökerran jälkeen ja samalla sen arvo raaka-aineena vähenee. Jo 3-4 kerran jälkeen kuidun lujuus on huomattavasti heikentynyt. Keskimäärin sama paperi hyödynnetään 6-7 kertaan.

Kiertokuidusta valmistetaan paperia samoin kuin ensikuidusta. Raaka-aineen lajittelu, siistaus ja siistausjätteen hävittäminen ovat ainoat lisävaiheet. Siistaukseessa keräyspaperista poistetaan painoväri ja epäpuhtaudet. Painoväristä poistuu vain noin 4/5 ja siksi massa tummenee hieman jokaisella kierrätyskerralla. Kuidutuksessa paperi lietetään massaksi, jolloin veden mukana syötetään painoväriä irrottavia kemikaaleja.

Kotikeräyspaperista tehdään uutta sanomalehtipaperia ja vaaleista konttoriarkeista taas pehmopaperituotteita, kuten talous ja wc-paperia sekä nenäliinoja. Myös lautasliinojen osuus on suuri. Keräyspahvi ja nestepakkauskartonki menevät hylsykartongin raaka-aineeksi. Pieni määrä käytetään lämpöeristeiden, lähinnä ns. ekovillan, sekä kirjekuorien ja munakennojen valmistukseen.

Uusiomassan osuus Suomen paperin ja kartongin valmistuksesta on noin 5%. Koko maailman kartonki- ja paperiteollisuuden raaka-aineesta kolmannes on kierrätettyä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/1999

Vastaaja:


Merja Salo


palvelupäällikkö


Paperinkeräys Oy

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla