Periaatteessa paperia voi kierrättää niin kauan kuin siinä on kuitua jäljellä.

Kuitu kuitenkin lyhenee jokaisen käyttökerran jälkeen ja samalla sen arvo raaka-aineena vähenee. Jo 3-4 kerran jälkeen kuidun lujuus on huomattavasti heikentynyt. Keskimäärin sama paperi hyödynnetään 6-7 kertaan.

Kiertokuidusta valmistetaan paperia samoin kuin ensikuidusta. Raaka-aineen lajittelu, siistaus ja siistausjätteen hävittäminen ovat ainoat lisävaiheet. Siistaukseessa keräyspaperista poistetaan painoväri ja epäpuhtaudet. Painoväristä poistuu vain noin 4/5 ja siksi massa tummenee hieman jokaisella kierrätyskerralla. Kuidutuksessa paperi lietetään massaksi, jolloin veden mukana syötetään painoväriä irrottavia kemikaaleja.

Kotikeräyspaperista tehdään uutta sanomalehtipaperia ja vaaleista konttoriarkeista taas pehmopaperituotteita, kuten talous ja wc-paperia sekä nenäliinoja. Myös lautasliinojen osuus on suuri. Keräyspahvi ja nestepakkauskartonki menevät hylsykartongin raaka-aineeksi. Pieni määrä käytetään lämpöeristeiden, lähinnä ns. ekovillan, sekä kirjekuorien ja munakennojen valmistukseen.

Uusiomassan osuus Suomen paperin ja kartongin valmistuksesta on noin 5%. Koko maailman kartonki- ja paperiteollisuuden raaka-aineesta kolmannes on kierrätettyä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/1999

Vastaaja:


Merja Salo


palvelupäällikkö


Paperinkeräys Oy

Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017