Siemenheitossa eli ejakulaatiossa purkautuvat siittiöt tekevät hengenvaarallisen reissun naisen sukupuolitiehyeissä.

Miljoonista vipeltäjistä vain 10-100 selviytyy hedelmöityspaikalle munanjohtimen kärkeen. Nopeimmilta matka emättimestä kohdun kaulakanavan lävitse kohtuonteloon kestää noin tunnin. Laiskimmat viipyvät taipaleella jopa vuorokauden. Munanjohtimen supistusliikkeet siivittävät jonkin verran siittiöiden matkantekoa, mutta pääasiassa ne ovat omien voimiensa varassa.

Vikkelimmät etenevät häntänsä avulla noin 2,5 millimetriä minuutissa. Vauhti on hurja, jos sen suhteuttaa solun kokoon: 0,05 millin mittainen siittiö lykkii oman pituutensa verran kahdessa sekunnissa. Kaikki eivät ui yhtä nopeasti. Jokaisen miehen siemenheitto sisältää liikkuvuudeltaan eli hedelmöityskyvyltään erilaisia siittiöitä. Osa viuhtoo hännällään ankarasti mutta pyörii ympyrää eikä etene lainkaan.

Teoriassa Y-kromosomia kantavat kevyet "poikasiittiöt" saattaisivat liikkua suuria X-kromosomin sisältäviä tyttösiittiöitä nopeammin, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2001

Vastaaja:


Jyrki Suominen


dosentti


Turun yliopiston biolääketieteen laitos

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti