Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Muutamassa kuukaudessa.

Uimiskykyyn vaikuttavat monet tekijät, kuten puulaji, läpimitta, kasvupaikka, kaatoaika, sydänpuun osuus ja käsittely. Lopullisesti kaadetusta puusta tulee uppotukki, kun sen ominaispaino kiintokuutiometriä kohti ylittää 1 000 kiloa.

Näppituntumalta voi sanoa, että pieni, läpimitaltaan alle 15-senttimetrinen koivupölli uppoaa parissa kuukaudessa, järeämpi 1–3:ssa. Mäntypölli ui pidempään, pieni 2–6 kuukautta, iso yli 8. Kuusi on kestävin: pikkupölli uppoaa 3–8 kuukaudessa, iso pysyy pinnalla jopa yli vuoden.

Arviot koskevat kaatotuoretta puuta. Esimerkiksi talvipakkasilla kaadettu ja varastoitu havupuu kuivahtaa kevätauringossa ja pihkottuu. Tämä estää hyvin veden imeytymisen puuainekseen ja hidastaa vettymistä, kun puut keväällä ajetaan veteen uittoa varten.

Vastaajana Matti Purhonen, uittopäällikkö, Järvi-Suomen uittoyhdistys

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2014

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005

Kuinka nopeasti tukista tulee uppotukki?

syytinki 25.07.2014 klo 18:36 Kappas en huomannut. Etsin sen erikseen, kun kyllästyin tyhjän jankkaamiseesi. Eipä ollut apua. Huvikseni pistin asiaakin joukkoon, et edes huomannut. Ja perkele, usko jo. Mene ja vippaa muutama tuore koivupölli järveen, jos et muuten usko. Vatun pöljä. Ehkä jopa luku- ja laskutaidoton pelle. Olet siis edelleen sitä mieltä että jos keskimäärin vettä harvempia palikoita heittää veteen, on järkevää epäillä niiden uppoavan?
Lue kommentti
syytinki
Seuraa 
Viestejä9072
Liittynyt18.8.2008

Kuinka nopeasti tukista tulee uppotukki?

CE-hyväksytty 25.07.2014 klo 15:40 syytinki 25.07.2014 klo 15:17 CE-hyväksytty 25.07.2014 klo 14:26 Jaa meni huumoriksi taas... Mua kyllä oikeasti kiinnostaa että miten puu joka on keskimäärin selvästi vettä kevyempää, usein kuitenkin uppoaa veteen. Löytyiskö apua linkistä " http://www.metsateho.fi/files/metsateho/Opas/Uittopuun_uimiskyky_ja_laatumuutokset.pdf ". En kyllä lukenut kun tiedän, että keskiarvosta uppoaa se osa, joka on vettä painavampaa. Just. Ajattelit sitten linkata sen saman...
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018