Paleltumia aiheuttavat pakkasessa oleskelu tai kosketus kylmään pintaan.

Kylmävaurioita voi tosin syntyä leudoissakin säissä märkien vaatteiden, tuulen ja liikkumattomuuden yhteisvaikutuksesta. Varsinaiset jäätymisvammat eli kudosvauriot tapahtuvat kudosten jäädyttyä alle -2 celsiusasteen.

Kylmän esineen koskettaminen aiheuttaa kudoksen välittömän kuoleman. Solutuho on edessä, kun kosket taskulämpimin sormin 30 asteen pakkasessa lyhtypylvääseen.

Hitaissa paleltumissa kylmyys supistaa verisuonia ja samalla ääreisverenkierto hiipuu. Veri ei enää lämmitä kehon uloimpia osia, kuten korvia, nenää, sormia, varpaita ja poskia, joiden jäähtyminen kiihtyy entisestään. Vähitellen solujen aineenvaihdunta hidastuu, ne vaurioituvat ja kuolevat. Elimistö tavallaan uhraa ääreisosat suojellakseen elämän jatkumisen kannalta tärkeät sisäelimet.

Aineenvaihdunnan hiipumisen lisäksi soluissa tapahtuu muitakin muutoksia. Solujen ulkopuoliseen nesteeseen muodostuu jääkiteitä ja soluista poistuu nestettä, jonka seurauksena ne kuolevat.

Paikallisen paleltuman ensioireita ovat pistelevä kipu ja sitä seuraava tunnottumuus sekä vahankalpea iho. Pakkasenpurema voi syntyä myös salakavalasti ilman selviä oireita. Syvässä paleltumisvammassa ihokudos tuntuu koskettaessa kovalta.

Pakkasvoiteitä ei pitäisi käyttää, sillä ne tuudittavat väärään turvallisuuteen. Vaikka rasvan vuoraama iho ei tunnu kylmältä, se voi olla jo paleltunut.

Paras suoja pakkasta vastaan on paksu kerros tuulenpitäviä vaatteita. Muista, että tuuli lisää pakkasen purevuutta moninkertaisesti.

Vamman sattuessa lämmitä ja sulata paleltuma mahdollisimman pian. Mitä nopeammin toimit, sitä varmemmin vältät syvän paleltuman. Älä hankaa vahingoittunutta kohtaa lumella tai yritä lämmittää sitä kuumalla esineellä. Lämmin käsi tai ruumiinlämpöinen vesi ovat turvallisin ensihoito.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 2/2000

Vastaaja:


Eero Lehmuskallio


lääkintäeverstiluutnantti


Puolustusvoimat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla