Kuvitellaan teoreettinen (todellisuudessa mahdoton) tilanne, jossa auringonsäteily äkisti loppuisi, mutta Aurinko jäisi muutoin ennalleen, jolloin planeetat kiertäisivät sitä entisillä radoillaan.

On vaikea sanoa, milloin maapallon viimeinen elämänkipinä sammuisi, mutta meillä ihmisillä alkaisi mennä huonosti hyvin pian.

Ilman lämmönsäilytyskyky on huono. Jos ilmakehään ei tulisi ulkoapäin auringonsäteilyä, se alkaisi jäähtyä eksponentiaalisella vauhdilla. Jo parissa vuorokaudessa lämpötila laskisi useita kymmeniä asteita – eli reilusti pakkasen puolelle. Nopeimmin kylmenisivät mantereiden keskustat. Vesimassojen sitoma lämpö pitäisi meri-ilman aluksi lauhkeampana.

Maan pyöriminen antaa muodot ilmakehän ja meren virtauksille, mutta niitä synnyttävä energia tulee auringonsäteilystä. Jos säteily lakkaisi, virtaukset jatkuisivat ensin massan hitauden ansiosta mutta alkaisivat sitten hiipua. Myrskyt loppuisivat. Tuulet vaimenisivat, ja meri asettuisi odottamaan jäätymistään kylmässä pimeydessä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1996

Vastaaja:


Hannu Savijärvi


meteorologian apulaisprofessori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla