Pieru, latinaksi flatus, on suolistokaasua, joka muodostuu niellystä ilmasta ja bakteerien ravintoainekäymisen kautta tuottamista kaasuista.

Keskivertopieru on monen kaasun seos: typpeä 59 %, vetyä 21 %, hiilidioksidia 9 %, happea 4 % ja metaania 7 %. Yksilölliset erot ovat suuria. Koostumukseen vaikuttavat erityisesti paksusuolen bakteerikanta ja ruoan laatu. Palkokasvit, kuten herneet, lisäävät kaasun muodostusta.
Valtaosa kaasuista on hajuttomia. Pistävä aromi syntyy pienistä määristä rikkivetyä, indolia, skatolia ja lyhytketjuisia rasvahappoja.

Suolikaasua syntyy vuorokaudessa noin 7–8 desilitraa. Jokainen meistä rupsauttelee keskimäärin 15–-20 kertaa päivässä. Alle 25:ttä päästöä pidetään vielä normaalina.

Peräsuoli ja sen alapäässä sijaitseva anaalikanava annostelevat suolikaasuja. Anaalikanavassa on tuntoaistimuksia välittäviä reseptoreja, jotka tunnistavat, onko kanava täyttymässä kaasulla vai ulosteella. Peräaukkoa vahtii kaksi sulkijalihasta, joista sisemmän toiminta on tahdosta riippumatonta. Kaasun purkautuessa sisempi sulkija rentoutuu, mutta ulompi pysyy tiukkana ja estää ulosteen karkaamisen.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 8/2000

Vastaaja:


Pertti Mustajoki


sisätautien erikoislääkäri, ylilääkäri


Peijaksen sairaala

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Kuinka pieru syntyy?

Jerry Cotton 25.06.2014 klo 05:11 Thaimaalainen ruoka pierettää huomattavsti vähemmän. Ja intialainen, luulisin. Johtuisikohan mausteista? kurkuma: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11591174 inkivääri: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20420113
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2496
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti