Pieru, latinaksi flatus, on suolistokaasua, joka muodostuu niellystä ilmasta ja bakteerien ravintoainekäymisen kautta tuottamista kaasuista.

Keskivertopieru on monen kaasun seos: typpeä 59 %, vetyä 21 %, hiilidioksidia 9 %, happea 4 % ja metaania 7 %. Yksilölliset erot ovat suuria. Koostumukseen vaikuttavat erityisesti paksusuolen bakteerikanta ja ruoan laatu. Palkokasvit, kuten herneet, lisäävät kaasun muodostusta.
Valtaosa kaasuista on hajuttomia. Pistävä aromi syntyy pienistä määristä rikkivetyä, indolia, skatolia ja lyhytketjuisia rasvahappoja.

Suolikaasua syntyy vuorokaudessa noin 7–8 desilitraa. Jokainen meistä rupsauttelee keskimäärin 15–-20 kertaa päivässä. Alle 25:ttä päästöä pidetään vielä normaalina.

Peräsuoli ja sen alapäässä sijaitseva anaalikanava annostelevat suolikaasuja. Anaalikanavassa on tuntoaistimuksia välittäviä reseptoreja, jotka tunnistavat, onko kanava täyttymässä kaasulla vai ulosteella. Peräaukkoa vahtii kaksi sulkijalihasta, joista sisemmän toiminta on tahdosta riippumatonta. Kaasun purkautuessa sisempi sulkija rentoutuu, mutta ulompi pysyy tiukkana ja estää ulosteen karkaamisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 8/2000

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Pertti Mustajoki


sisätautien erikoislääkäri, ylilääkäri


Peijaksen sairaala

Sisältö jatkuu mainoksen alla