Heinäsirkkojen loikkien pituuksia ei voi selittää yksiselitteisesti.

Heinäsirkat eivät nimittäin aina tee pelkkiä pomppuja vaan ottavat usein siivet avukseen, mikä vaikuttaa hypyn pituuteen.

Jos meikäläiset lajit hyppäävät pelkästään takaraajojensa pomppuvoimalla, useimmat pääsevät tuskin puolen metrin päähän. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, etteivät heinäsirkat varsinaisesti hyppää ”pituutta”.

Esimerkiksi vaaraa paetessaan ne hyppäävät usein lähes pystysuoraan ylöspäin ja joskus jopa taaksepäin.
Lentävien heinäsirkkalajien hyppyjen pituutta on käytännössä mahdotonta arvioida, sillä ne fuskaavat siivillään, jotkin erittäin hyvin. Esimerkiksi taitavasti lentäviä palosirkkoja voi ensinäkemältä erehtyä luulemaan perhosiksi. Jotkin heinäsirkat pystyvät kerralla lentämään varsin pitkiä matkoja. Esimerkiksi etelärannikollemme harhautuvat kulkusirkat todennäköisesti tulevat Itämeren ylitse ”kertaloikalla”.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2003

Vastaaja:


Vesa Varis


museoavustaja


Eläinmuseo

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2493
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti