Sisilisko on yksi monista liskoista, jotka kykenevät itsetypistykseen.

Hännän luisissa nikamissa on halkeamislevyjä: hauraita rustoisia poikkiseiniä, jotka murtuvat herkästi. Näissä kohdissa myös lihakset ja verisuonet ovat muuntuneet helposti katkeaviksi. Tyngän suonet supistuvat nopeasti umpeen estäen verenvuodon.

Eläin saa häntänsä irtoamaan jännittämällä sen tyvellä sijaitsevaa rengasmaista lihasta. Aiheutin kerran tahtomattani sisiliskon itsetypistyksen ja näin, kuinka irrallinen häntä kiemurteli itsekseen noin minuutin verran ja liikkui metrin verran. Tällainen riittää kiinnittämään pedon huomion niin pitkään, että lisko ehtii paeta, mikä onkin typistyksen tarkoitus.

Itsetypistyksestä on kyllä haittaakin, sillä hännän rasva on eläimelle tärkeä ravintovarasto talvehtimisen ajaksi.
Lisko voi tehdä katkaisutemppunsa vain kerran, sillä tilalle kasvavan lyhyemmän hännän ytimeksi muodostuu niveletön rustoranka.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/1998

Vastaaja:


Kauri Mikkola


dosentti, yli-intendentti


Luonnontieteellinen keskusmuseo

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti