Alle prosentti.

Maapallon pinnan lämpötehosta valtaosa on lähtöisin Auringosta.  Planeettamme sisästä tulee vain 0,03 prosenttia. Ilmastoon sisäinen lämmöntuotto ei suoraan vaikuta.

Maapallon ytimessä on noin 5 000-asteista, lähes yhtä kuumaa kuin Auringon pinnalla. Kivikuori kuitenkin eristää tehokkaasti. Se näkyy selvästi Suomessa, jossa kuori on ikivanhaa ja 40–60 kilometriä paksua. Outokumpuun poratun 2,5 kilometriä syvän reiän pohjalla lämpöä on vain 40 astetta.

Kuuminta kallioperä on valtamerien keskiselänteillä ja muilla tulivuorivyöhykkeillä. Kalliolämpö voi näissä paikoissa olla Suomeen verrattuna yli kymmenkertaista. Sitä voidaan käyttää sähköntuotannossa, kuten Islannissa ja Italiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa hyödynnetään maa- ja kallioperän pintaosiin varastoitunutta aurinkoenergiaa maalämpönä. Vasta yli parinkymmenen metrin syvyydessä kallioperän lämpö on Suomessa geotermistä eli maapallon sisäosista lähtöisin.
Maapallon vaipassa ja kuoressa lämpöä tuottavat pienet määrät radioaktiivisesti hajoavia uraanin, toriumin ja kaliu­min isotooppeja. Lisäksi osa lämmöstä on Maan synnyn ajoilta ja osa Kuun kitkan ansiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka Auringosta tulevaan lämpöön verrattuna radioaktiivinen lämmöntuotto on vähäistä, se ylläpitää maapalloa uudistavia geologisia muutoksia. Niitä ovat kuuman kiviaineksen hidas kiertovirtaus vaipassa ja siitä johtuvat mannerlaattojen liikunnot sekä tulivuoret.

Vastaajana Kari A. Kinnunen, erikoistutkija, Geologian tutkimuskeskus

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2015

Sisältö jatkuu mainoksen alla