Tarkkoja lukuja on tosi hankala antaa, koska sähkövirran vaarallisuus riippuu niin monesta seikasta: esimerkiksi jännitteestä, jännitteiseen osaan koskettavan ihon kosteudesta ja kosketuspinta-alasta, virran vaikutusajasta ja virran kulkureitistä kehossa.

Sähköä kannattaa aina varoa, sillä yllättävän alhaisillakin jännitetasoilla saattaa kehon läpi kulkea virta, joka voi koitua kohtalokkaaksi.

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos jännite on korkeintaan 24 volttia, siitä on lähes mahdotonta saada tappavaa sähköiskua Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että normaalit akut ja paristot sekä nykyään yleiset virtalähteet, jotka muuntavat pistorasiasta saatavan 230 V:n jännitteen 12 V:n jännitteeksi, ovat turvallisia käyttää, vaikka niiden pienjännitteiset osat ovatkin kosketeltavissa.

Muiden sähkölaitteiden jännitteisiä osia, jotka ovat tulleet kosketeltaviksi vaikkapa rikkoutumisen johdosta, on syytä visusti varoa. 

Vastaaja:


Hannu Mattila


yli-insinööri


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008

Kuinka voimakas on pienin sähköisku, joka voi tappaa ihmisen?

Pienet jännitteet ja niiden aiheuttamat virrat ovat vaarallisia silloin, kun virta kulkee suoraan sydämen läpi. Siksi lääkintälaitteisiin liittyvät standardit ovat sähköturvallisuuden kannalta niin tiukkoja. Kun kontakti tapahtuu esimerkiksi suoneen työnnetyn neulan tai lähellä sydäntä tai sydänlihaksen sisällä olevan sondin kautta niin ihon vastus ei pääse rajoittamaan virtaa. Kädestä käteen mitattuna kehon resistanssi on luokkaa 300 ohmia, mikäli ihon vastusta ei tarvitse huomioida. Tämä...
Lue kommentti

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti