Cocktailin historiasta kerrotaan monia tarinoita, joiden todenperäisyyttä voi vain arvailla.

Kukonpyrstöltä kuulostavan nimityksen alkuperää on etsitty niin ranskan sanasta coquetel, joka on aperitiivinä nautittu viinipohjainen juoma, kuin meksikolaisen prinsessa Xoctlinin nimestäkin.

Joka tapauksessa 1800-luvun alussa Yhdysvalloissa tiedettiin, että cocktail on ”piristävä väkijuoma, jossa on jotakin alkoholijuomaa, sokeria, vettä ja katkeroa”. Cocktailien kulta-aikaa elettiin 1920- ja 1930-luvuilla.

Cocktailien nauttiminen tuli osaksi seurustelukulttuuria ensimmäisen maailmansodan jälkeen ensin Yhdysvalloissa ja vähitellen myös Euroopassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomeen cocktailit tulivat niin sanottujen amerikanbaarien mukana 1910-luvun alussa. Vuonna 1919 alkanut kieltolaki kuitenkin keskeytti lupaavasti alkaneen cocktailkulttuurin kehityksen, ja cocktailmuodin uusi tuleminen ajoittui kieltolain päättymisen (1932) jälkeisiin vuosiin. Cocktailien suosioon vaikutti sekin, että viinaa sai ravintolassa anniskella vain ruoan kanssa mutta cocktaileja myös ilman ruokaa. Ravintolan cocktaillistalla sai olla vain sellaisia juomia, joiden koostumuksen ja hinnan Alkoholiliike oli hyväksynyt, eikä asiakas voinut tilata drinkkiä cocktaillistan ulkopuolelta. 1930-luvun suosikkicocktaileja olivat muun muassa Side Car, Shanghai Lily, White Lady ja Bronx.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Kati Selänniemi


tutkija


Hotelli- ja ravintolamuseo

Sisältö jatkuu mainoksen alla