Cocktailin historiasta kerrotaan monia tarinoita, joiden todenperäisyyttä voi vain arvailla.

Kukonpyrstöltä kuulostavan nimityksen alkuperää on etsitty niin ranskan sanasta coquetel, joka on aperitiivinä nautittu viinipohjainen juoma, kuin meksikolaisen prinsessa Xoctlinin nimestäkin.

Joka tapauksessa 1800-luvun alussa Yhdysvalloissa tiedettiin, että cocktail on ”piristävä väkijuoma, jossa on jotakin alkoholijuomaa, sokeria, vettä ja katkeroa”. Cocktailien kulta-aikaa elettiin 1920- ja 1930-luvuilla.

Cocktailien nauttiminen tuli osaksi seurustelukulttuuria ensimmäisen maailmansodan jälkeen ensin Yhdysvalloissa ja vähitellen myös Euroopassa.

Suomeen cocktailit tulivat niin sanottujen amerikanbaarien mukana 1910-luvun alussa. Vuonna 1919 alkanut kieltolaki kuitenkin keskeytti lupaavasti alkaneen cocktailkulttuurin kehityksen, ja cocktailmuodin uusi tuleminen ajoittui kieltolain päättymisen (1932) jälkeisiin vuosiin. Cocktailien suosioon vaikutti sekin, että viinaa sai ravintolassa anniskella vain ruoan kanssa mutta cocktaileja myös ilman ruokaa. Ravintolan cocktaillistalla sai olla vain sellaisia juomia, joiden koostumuksen ja hinnan Alkoholiliike oli hyväksynyt, eikä asiakas voinut tilata drinkkiä cocktaillistan ulkopuolelta. 1930-luvun suosikkicocktaileja olivat muun muassa Side Car, Shanghai Lily, White Lady ja Bronx.

Vastaaja:


Kati Selänniemi


tutkija


Hotelli- ja ravintolamuseo

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018