Suomessa saunomisvälineellä on kaksi nimeä: vihta lännessä ja vasta idässä.

Kummankin takana saattaa olla venäläinen lainasana, mutta itäinen ja läntinen vihdantekotekniikka poikkeavat toisistaan. Miesten saunoissa käydään yhä keskustelua nimien ja tekniikkojen paremmuudesta.
Kiinnostava luku suomalaisen vihtomisen historiassa liittyy erityisesti lemmenkylvetykseen. Se oli maaginen puhdistusriitti, jossa palautettiin pahansuopien tai kateellisten ihmisten pilaama naimaonni sen puutetta potevalle nuorelle naiselle.
Riittiin kuului väkeväsanaisia loitsuja ja kylvetys vastalla, jota kutsuttiin lempivastaksi tai taikavastaksi. Se laadittiin kolmen, seitsemän, yhdeksän tai jopa 27 puun ja kasvin lehdistä. Sauna lämmitettiin leppähaloilla tai salaman särkemillä puilla. Juhannus oli lemmenkylvetysten parasta aikaa.
Tiedämme, että myös intiaanien saunakulttuuriin kuului vihta. Tarkkaa tietoa vihdoista sisältävät niin ikään monet keskiaikaiset runoelmat, kuvaukset ja piirrokset, jotka kertovat seikkaperäisesti vanhoista keskieurooppalaisista saunatavoista. Saunoilla oli parturien tapaan jopa oma liikemerkkinsä: saunahattu ja sen alla riippuva vihta.
Voimme päätellä, että vihtomisen keksijän selvittäminen on yhtä vaikea tehtävä kuin saunan, jousipyssyn tai alkoholin keksijän löytäminen. Mutta vihdan käyttöä kuvailevia verbejä me suomalaiset olemme kyllä keksineet enemmän kuin muut: hakata, hautoa, hopsia, huidella, huiskia, huitoa, kylpeä, kylvettää, läiskiä, läpsytellä, pestä, piestä, rapsutella, repsutella, ripsuttaa, ropsia, ropsuttaa, röpsytellä, vastoa, vihdotella, vihtoa ja viuhua.

Vastaaja:


Pekka Laaksonen


professori


Kansanrunousarkiston entinen johtaja

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018