Levy ei kulu, kun sitä toistetaan.

Toisin kuin vanhan ajan äänilevy cd-levy luetaan koskettamatta: suuntaamalla pyörivään levyyn laservaloa. Laservalon teho on sen verran pieni – 0,5 mW – ettei se aiheuta muutoksia levyn materiaaleissa. Tämä pätee myös muihin optisiin tallennusvälineisiin, kuten dvd-levyyn.

Cd-levy voi tietysti naarmuuntua ja muuttua sen vuoksi lukukelvottomaksi. Erityisen herkkä naarmuille on levyn yläpinnan ohut lakkakerros, joka suojaa valoa heijastavaa metallikerrosta.

Eri asia on cd-levyn normaali ikääntyminen, joka etenee käytöstä riippumatta. Levyn kykyyn säilyttää data luettavassa muodossa vaikuttavat monet tekijät, joista tärkeimpiä on levyn tyyppi: onko kyseessä tehdasvalmisteinen vai kirjoitettava levy (cd-r tai cd-rw).

Kirjoitettavien levyjen valolle ja lämmölle herkkä pigmenttikerros vaikuttaa niiden elinikään. Testien mukaan parhaat kirjoitettavat levyt, jotka käyttävät uusia väripigmenttejä, säilyttävät tietonsa ainakin 50–100 vuotta, mikäli ne pidetään suljetussa tilassa sekä poltetaan oikealla laitteistolla ja oikealla nopeudella. Tehdasvalmisteiset levyt kestänevät tätäkin pidempään.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2003

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Caj Södergård


tutkimusprofessori


VTT Tietotekniiikka

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla