Levy ei kulu, kun sitä toistetaan.

Toisin kuin vanhan ajan äänilevy cd-levy luetaan koskettamatta: suuntaamalla pyörivään levyyn laservaloa. Laservalon teho on sen verran pieni – 0,5 mW – ettei se aiheuta muutoksia levyn materiaaleissa. Tämä pätee myös muihin optisiin tallennusvälineisiin, kuten dvd-levyyn.

Cd-levy voi tietysti naarmuuntua ja muuttua sen vuoksi lukukelvottomaksi. Erityisen herkkä naarmuille on levyn yläpinnan ohut lakkakerros, joka suojaa valoa heijastavaa metallikerrosta.

Eri asia on cd-levyn normaali ikääntyminen, joka etenee käytöstä riippumatta. Levyn kykyyn säilyttää data luettavassa muodossa vaikuttavat monet tekijät, joista tärkeimpiä on levyn tyyppi: onko kyseessä tehdasvalmisteinen vai kirjoitettava levy (cd-r tai cd-rw).

Kirjoitettavien levyjen valolle ja lämmölle herkkä pigmenttikerros vaikuttaa niiden elinikään. Testien mukaan parhaat kirjoitettavat levyt, jotka käyttävät uusia väripigmenttejä, säilyttävät tietonsa ainakin 50–100 vuotta, mikäli ne pidetään suljetussa tilassa sekä poltetaan oikealla laitteistolla ja oikealla nopeudella. Tehdasvalmisteiset levyt kestänevät tätäkin pidempään.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2003

Vastaaja:


Caj Södergård


tutkimusprofessori


VTT Tietotekniiikka

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2494
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti