Oikea pää varjelee keltuaista. Kuva: Shutterstock
Oikea pää varjelee keltuaista. Kuva: Shutterstock

Tylppä vai suippo? Sillä on väliä.

Kotelossa kananmunat seisovat tylppä pää ylöspäin. Syystä. Munan tylpässä päässä sijaitsee ilmatasku. Kun tämä pää sojottaa ylöspäin, ilmatasku ja sen mukana keltuainen pysyvät paikoillaan. Jos munan pakkaa toisin päin, ilma pyrkii ylös suippoon päähän, ja liike voi rikkoa kananmunan rakenteen.

Lisäksi munan kuori läpäisee ilmaa, ja ilman mukana ilmataskuun voi päästä bakteereja. Jos muna olisi tylppä pää alaspäin, ilmatasku nousisi koskettamaan keltuaista. Keltuainen taas on herkempi pilaantumaan kuin valkuainen.

Asentoa enemmän säilyvyyteen vaikuttaa lämpötila. Tasainen noin 12–14 asteen lämpö on ihanteellinen. Siirtely kylmästä huoneenlämpöön ja takaisin tai toisinpäin lyhentää säilyvyysaikaa. Kuivassa, hajuttomassa, pimeässä ja viileässä kaapissa muna kestää pisimpään.

Munat viihtyvät parhaiten alkuperäisessä parvikotelossa. Siinä munat ovat oikein päin, ja kotelon hengittävä materiaali suojaa liialta haihdunnalta sekä hajuilta ja bakteereilta.

Oikein säilytetty muna menettää vettä ilmakanaviensa kautta noin teelusikallisen vuorokaudessa. Kun vettä haihtuu, ilmatasku kasvaa. Munan tuoreuden voi testata.

Tuore muna ei hölsky, ja kun sen panee astiaan kylmään veteen, se uppoaa pohjaan. Mitä lähempänä pintaa muna ui, sitä vanhempi se on.

Vastaajana Hanna Hamina,

toiminnanjohtaja, Suomen Siipikarjaliitto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2017