Vielä kelvompi kuorineen. Kuva: Getty Images
Vielä kelvompi kuorineen. Kuva: Getty Images

Perunan hiilijalanjälki on pienempi, mutta ero ei ole niin suuri kuin usein luullaan.

Hiilidioksidiekvivalentti CO2-ekv on suure, joka mittaa tuotteen hiilijalanjäljen. Se kertoo, mikä on syntyneiden kasvihuonekaasujen ilmastoa lämmittävä vaikutus.

Pakatun perunan hiilijalanjälki on tyypillisesti 0,1-0,2 CO2-ekv/kg/kg eli hiilidioksidiekvivalenttikiloa perunakiloa kohti.

Lukuun sisältyvät kaikki keskeiset kasvihuonekaasupäästöt koko tuotantoketjusta, lannoitteiden tuotannosta ja perunan viljelystä valmiiksi pakatuksi ja kauppaan toimitetuiksi tuotteiksi saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pastasta on julkaistu vaihtelevia tuloksia. Sen hiilijalanjälkiluku on yleensä hieman alle yhden ekvivalenttikilon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hävikki ja valmistus kuitenkin tasoittavat eroa. Suhteessa käyttömäärään perunaa heitetään ruoka-aineista eniten pois.

Perunaa myös keitetään kauemmin kuin pastaa, mikä lisää energiankulutusta. Perunan hiilijalanjälki voi kasvaa moninkertaiseksi, jos keittämiseen käytettävä sähkö on tuotettu uusiutumattomilla energialähteillä.

Kotimaista perunaa voi kaikin puolin pitää varsin ilmastoystävällisenä elintarvikkeena.

Täysjyväpastakin on hyvä valinta. Sen sijaan riisin ilmastovaikutukset ovat jo suuremmat.

Vastaajana Juha-Matti Katajajuuri,

erikoistutkija, Luonnonvarakeskus.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2020

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä15109

b_e_y_o_n_d kirjoitti:
Peruna kannattaa pilkkoa kahtia tai jopa kolmeen osaan ennen keittämistä. Tämä nopeuttaa huomattavasti kypsymisaikaa. Lisäksi ylimääräiset keitetyt perunat kannattaa laittaa jääkaappiin myöhempää käyttöä varten, tuo käyttöaikaa päivän tai parin lisää jolloin hävikki pienenee.

Peruna on kieltämättä hieno ruoka-aine, toisin kuin pastat nämä usein sisältävät runsaasti C-ja B vitamiineja ja muita tärkeita ravinteita kuten kaliumia.

No voi pyhä yksinkertaisuus!
Mikäli tarkoitus todellakin olisi vertailla perunan ja pastan eroja elintarvikkeina joltakin ”ilmaston” kannalta, niin kyllä se ensimmäinen ja ainoa argumentti olisi että noin yksinkertainen vertailu ei käy alkuunkaan, nimittäin jos siinä yhteydessä tarkoitus soveltaa edes hippusen vertaa tieteisiin ja tutkimuksiin per se liittyviä kriteereitä, pasta kun on sattumoisin viljajaloste ja peruna taasen on - peruna!
Perunan voi saman tein pienen huuhtelun jälkeen viskata suoraan pataan kun taasen vehnä pitää ensin niittää/puida, jyvät erottaa, kuivattaa, jauhata jne.(vaatii energiaa, jos joku ei ollut tuota hokannut) ennen kuin voidaan valmistaa esim. spagettia.

Oliko liian vaikeata?

Kaikesta päätellen on.

😎

Homer_Backland
Seuraa 
Viestejä11912

Peruna on Perusta...ja pasta Italiasta...ilmeisesti nuudelin johdannainen Kiinasta.

“Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounded by assholes.”
— William Gibson

Sisältö jatkuu mainoksen alla