Pienikin rikko päästää suolan tuhotöihin. Kuva: iStock
Pienikin rikko päästää suolan tuhotöihin. Kuva: iStock

Suola lyhentää pinnoitteen ikää merkittävämmin.

Aurinko hajottaa kaikkea eloperäistä, ja suola kiihdyttää metallien syöpymistä. Koska maalipinta käytössä väistämättä vaurioituu, suola pääsee vaikuttamaan metalliin. Siksi suola lyhentää maalipinnoitteen käyttöikää merkittävämmin kuin auringonvalo.

Suola ei vahingoita itse maalipinnoitetta, mutta jos siihen tulee pienikin vaurio esimerkiksi kiveniskusta, suola nopeuttaa voimakkaasti paljastuvan metallin korroosiota. Maalipinnan alla etenevä korroosio saa auton pian ”kukkimaan”.

Auringon ultaviolettisäteily irrottaa puolestaan hiukkasia maalipinnasta, koska automaalien sideaineet ovat eloperäisiä eli orgaanisia polymeerimateriaaleja. Siksi pinnoite ohenee ajan kuluessa.

Aiemmin automaalit koostuivat sideaineesta ja siihen sekoitetuista värihiukkasista eli pigmenteistä ja uv-säteilyn vaikutus näkyi selvästi värin haalistumisena ja mattaantumisena. Nykyään pintaan levitetään ensin värillinen maali ja sen päälle suojaava lakkakerros, mikä vähentää värisävyn himmenemistä.

Auringonvalon lisäksi myös suuret lämpötilavaihtelut, kosteus ja ilman saasteista muodostuvat yhdisteet rasittavat maalipintaa.

Maalipinnan pesu poistaa suolaa ja muita haitallisia epäpuhtauksia. Pinnan vahaus suojaa uv-säteilyltä ja estää epäpuhtauksia vaurioittamasta maalia. Näin epäpuhtaudet eivät pääse syövyttämään metallia.

Vastaajana Kai Laitinen,

yliopettaja, Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Niitä voi syntyä, jos on leutoa ja sataa.

Sateenkaaria näkyy yleensä kesäisin, usein kesäiltaisin sadekuurojen aikaan, kun aurinko on matalalla.

Ei ole kuitenkaan täysin tavatonta nähdä niitä myös talvella. Mikäli ilma on leutoa ja sataa vettä, saattaa sateenkaaria näkyä talvikuukausina.

Sateenkaari voi syntyä aina, jos ilmassa on sopivan kokoisia sadepisaroita ja aurinko on taivaalla riittävän matalalla.

Kun auringonvalo taittuu ja heijastuu sadepisaroissa, ne toimivat prisman lailla. Ne hajottavat valkoisen valon eri väreihin. Valkoinen valo sisältää kaikkia värejä, ja eriväriset valot käyttäytyvät pisarassa eri tavoin.

Sateenkaaren värit ovat aina järjestyksessä: punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, violetti. Punainen valo taittuu siis pisaroissa heikoimmin ja sinivioletti voimakkaimmin.

Sateenkaari on sitä värikkäämpi, mitä suurempia sadepisarat ovat. Hyvin pienissä sumupisaroissa värit katoavat jopa koko-naan ja sateenkaari jää valkoiseksi.

Useimmiten taivaalla näkyy samaan aikaan ainakin kaksi sateenkaarta. Pääsateenkaaren ulkopuolella voi olla himmeämpi sivusateenkaari. Siinä värit kulkevat eri järjestyksessä kuin pääsateenkaaressa: kaaren sisin väri on punainen ja uloin sinivioletti.

Vastaajina

Juha Ojanperä, ilmakehävastaava,

Anne Liljeström, tiedottaja,

Tähtieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018