Pienikin rikko päästää suolan tuhotöihin. Kuva: iStock
Pienikin rikko päästää suolan tuhotöihin. Kuva: iStock

Suola lyhentää pinnoitteen ikää merkittävämmin.

Aurinko hajottaa kaikkea eloperäistä, ja suola kiihdyttää metallien syöpymistä. Koska maalipinta käytössä väistämättä vaurioituu, suola pääsee vaikuttamaan metalliin. Siksi suola lyhentää maalipinnoitteen käyttöikää merkittävämmin kuin auringonvalo.

Suola ei vahingoita itse maalipinnoitetta, mutta jos siihen tulee pienikin vaurio esimerkiksi kiveniskusta, suola nopeuttaa voimakkaasti paljastuvan metallin korroosiota. Maalipinnan alla etenevä korroosio saa auton pian ”kukkimaan”.

Auringon ultaviolettisäteily irrottaa puolestaan hiukkasia maalipinnasta, koska automaalien sideaineet ovat eloperäisiä eli orgaanisia polymeerimateriaaleja. Siksi pinnoite ohenee ajan kuluessa.

Aiemmin automaalit koostuivat sideaineesta ja siihen sekoitetuista värihiukkasista eli pigmenteistä ja uv-säteilyn vaikutus näkyi selvästi värin haalistumisena ja mattaantumisena. Nykyään pintaan levitetään ensin värillinen maali ja sen päälle suojaava lakkakerros, mikä vähentää värisävyn himmenemistä.

Auringonvalon lisäksi myös suuret lämpötilavaihtelut, kosteus ja ilman saasteista muodostuvat yhdisteet rasittavat maalipintaa.

Maalipinnan pesu poistaa suolaa ja muita haitallisia epäpuhtauksia. Pinnan vahaus suojaa uv-säteilyltä ja estää epäpuhtauksia vaurioittamasta maalia. Näin epäpuhtaudet eivät pääse syövyttämään metallia.

Vastaajana Kai Laitinen,

yliopettaja, Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Peippo on munallaan mitattuna Suomen kiivi. Kuva: Getty Images

Vatsanseutu pullistuu hitusen vain muninnan lopussa.

Selitys piilee ruumiinrakenteessa. Se, mikä näyttää linnun vatsalta, on itse asiassa enimmäkseen rintakehää, jonka lihasten alla on kova ja leveä rintalasta. Pehmeää ”vatsaa” linnuilla on vain pieni alue pyrstön ja jalkojen välissä.

Rintakehä voi toki liikkua ulommaksi, kun sisäelimet sitä työntävät, mutta koska se on panssarimainen, siihen ei synny pullistumaa.

Munarauhasessa syntyy vain ruskuainen, ja niitä irtoaa munanjohtimeen yksi kerrallaan. Valkuainen ja kuori syntyvät munanjohtimen loppupäässä hyvin nopeasti, eikä lintu ”kanna” niitä vatsassaan.

Kun muna on juuri tulossa, vatsanseutu voi periaatteessa hieman paisua, mutta sitä ei näe, koska silloin linnut istuvat visusti pesissään. Tämä vaihe kestää vain muutamia tunteja.

Ääriesimerkki lienee kiivi, jolla on kokoon suhteutettuna suurin muna. Kiivi ei näytä olevan ”raskaana”, vaikka muna on valtava, mutta varmasti sen peräpää pullistuu muninnan aikana.

Vastaajana Esa Hohtola,

eläinfysiologian emeritusprofessori, Oulun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018

Kuumin valkea loimuaa valkeana. Kuva: Getty Images

Värin määräävät liekin lämpötila ja säteilyn aallonpituus.

Tulella tarkoitetaan yleensä liekkiä, joka syntyy aineen palamisessa. Palaminen on kemiallinen reaktio, jossa palava aine reagoi hapen kanssa.

Kun reaktio on riittävän nopea, syntyvä lämpö ei siirry heti ympäristöön vaan nostaa palavan aineen lämpötilaa. Tämä näkyy hehkumisena tai liekkinä.

Esimerkiksi nuotiossa palamisreaktio tapahtuu liekin ulkoreunalla, ja siinä syntyy nokea. Noki taas lähettää niin kutsuttua mustan kappaleen säteilyä.

Mustan kappaleen säteilyssä kappaleen lämpötila määrää, millä aallonpituudella säteily on voimakkainta. Tätä aallonpituutta vastaa näkyvän valon aallonpituusalueella aina jokin väri.

Korkein lämpötila ja matalin aallonpituus vastaavat violettia, sitten tulevat järjestyksessä sininen, vihreä, keltainen, oranssi ja punainen.

Nuotion liekin kuumimmassa kohdassa valon aallonpituuksien voima on niin suuri, että ihmissilmä näkee sen värien yhdistelmänä eli valkoisena värinä.

Viileämmät kohdat silmä näkee niin, että väri vastaa paremmin lämpötilaa. Keltainen ja oranssi kertovat noin 1 200:n ja punainen noin 700 asteen lämpötilasta.

Mustan kappaleen säteily ei kuitenkaan selitä kaikkea tulen väreistä.

Esimerkiksi sinisessä liekissä ei ole nokea, vaan liekin väri johtuu siitä, että kaasumolekyylien viritystila purkautuu ja lähettää säteilyä. Sen aallonpituus on lähellä sinistä väriä.

Vastaajana Jorma Jokiniemi,

pien- ja nanohiukkastekniikan professori, Itä-Suomen yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018