Ekotehokkuuden mittarilla MIPS:llä mitaten nettilehti ja paperilehti kuluttavat uusiutumattomia luonnonvaroja suunnilleen yhtä paljon.MIPS kertoo, kuinka paljon materiaalipanoksia hyödykkeen tuottaminen on vaatinut. Esimerkiksi kilo valkoista paperia neitseellisestä kuidusta vie yhdeksän kiloa uusiutumattomia luonnonvaroja.

Aikakauslehdet, kuten Tiede-lehti, painetaan erittäin laadukkaalle paperille. Yksi Tiede painaa noin 170 grammaa, joten se on vaatinut noin puolentoista kilogramman materiaalipanoksen. Lisäksi ympäristökuormitusta syntyy lehden painamisesta.

Nettisurffailu tavanomaisella pöytäkoneella nielaisee sähkönkulutuksen takia tunnissa noin kilon uusiutumattomia luonnonvaroja. Lukijatutkimuksien mukaan yhtä Tiede-lehden numeroa luetaan noin kaksi tuntia, joten nettilukija käyttää uusiutumattomia luonnonvaroja saman verran kuin paperilehden lukija, noin kaksi kilogrammaa.

Tämä on tosin vain karkea arvio. Asetelma muuttuu, jos esimerkiksi samaa lehteä lukee monta perheenjäsentä tai jos nettilehden lukee hyvin pienellä päätelaitteella tai jos sen sivuja tulostaa.

Sanomalehdet ovat yleensä paksumpia kuin aikakauslehdet, mutta niiden paperi valmistuu pienemmin materiaalipanoksin.


Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Satu Lähteenoja


tutkija


Suomen Luonnonsuojeluliitto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla