LHC-kiihdyttimen sisällä on tyhjiö.
LHC-kiihdyttimen sisällä on tyhjiö.

Hiukkassuihkuputkien sisällä on tyhjiö, joten kun suihkut törmäävät toisiinsa siellä, ääntä ei voi kuulua.

Tyhjiössä ääni ei etene, koska se on väliaineen liikettä. Ääntä voi kuitenkin syntyä esimerkiksi silloin, kun hiukkassuihku poistetaan putkesta eli dumpataan.

Hiukkassuihku ei ”kulu” paljon törmäyksien takia, mutta ajan myötä hiukkasten kohdistus heikkenee. Siksi hiukkassuihkut Cernin LHC-kiihdyttimessä dumpataan tyypillisesti kymmenen tunnin jälkeen siitä, kun ne pantiin putkeen kiertämään.

Hiukkassuihkussa on hyvin paljon energiaa, joten se täytyy ohjata hallitusti putkesta ulos. Suihku ajetaan betoniblokkeihin, jotka eivät ole tyhjiössä, ja kertoman mukaan tästä kuuluu jysähdys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2013

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:
Paula Eerola
kokeellisen fysiikan professori
Helsingin yliopisto ja Fysiikan tutkimuslaitos

JPI
Seuraa 
Viestejä29494
filosofi
JPI

Voiko tyhjälle paperille kirkjoittaa?

Heti kun kynä hipaiseekin paperia niin se ei enää ole tyhjä ja tuota pikkuista kynän jälkeä tuskin voi kirjoitukseski kutsua, voiko tyhjälle paperille siis kirjoittaa?

Siis mietis hei vähän mitä tarkoittaa kysymys: "Voiko tyhjässä tilassa esiintyä magneettikenttää?". Eiköhän se tarkoita: "Voiko muuten tyhjässä tilassa esiintyä magneettikenttää?", joten eipä ole tavallisen puhekielen ja arkiajattelun ilmaisuista syytä hypätä fysiikan ihmeisiin ilman että ensin edes tajuataan mitä ne lauseet tarkoittavat.

:)

Vertaus on huono.

Paperi on olemassa. Kynä on olemassa. Kynän muste on olemassa. Kirjoittaja on olemassa. Mitään ei siis synny tyhjästä eikä mikään noiste tekijöistä ole tyhjässä ja olemassa olematta.

---

"Voiko tyhjässä tilassa esiintyä magneettikenttää?".

"Voiko muuten tyhjässä tilassa esiintyä magneettikenttää?

---

Lauseet on selkeitää ja vastaus on,, ei voi eikä voi muutenkaan.

Heh heh! Vertaus oli hyvä, koska vastasi täsmälleen ajatteluasi tyhjästä tilasta. Siis ensin oletat täysin tyhjän tilan ja kysyt voiko siinä tilassa olla mitään, eli kysyt: tilassa on jotakin, joten onko se tyhjä? Kynän, musteen ja paperin jo-olemassaole ei ole ollenkaan oleellinen, jos et tuota huomaa, niin eipä kannata tyhjästä nyhjästä. Tyhjä paperihan tuossa tarkoittaa paperia, jossa ei ole kirjoitusta, eikä suinkaan aineetonta paperia (mitä se on?)

3³+4³+5³=6³

Tulkuri.
Seuraa 
Viestejä478
o_turunen
filosofi

Voiko täysin tyhjässä aineettomassa tilassa esiintyä sähkömagneettikenttää?

 

Onko fotoni ainetta?

 

:)

 

Voiko tyhjässä tilassa esiintyä magneettikenttää?

Ei tai kyllä.

 

Onko fotoni ainetta?

On tai ei.

 

Miten selvittäisi tuon probleman,,kun vastaus voi olla vai jompi kumpi,,,on tai ei,,kyllä tai ei,,kirjoitanko vastauksen vai en,,jos kirjoitan lukija ei tutki asiaa ja opi mitään,,jos taasen en kirjoita lukija voi olla silti oppimatta mitään,,kumminko tekisin?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niin se vaan on, jos ei ole toisin. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla