Hiukkassuihkuputkien sisällä on tyhjiö, joten kun suihkut törmäävät toisiinsa siellä, ääntä ei voi kuulua.

Tyhjiössä ääni ei etene, koska se on väliaineen liikettä. Ääntä voi kuitenkin syntyä esimerkiksi silloin, kun hiukkassuihku poistetaan putkesta eli dumpataan.

Hiukkassuihku ei ”kulu” paljon törmäyksien takia, mutta ajan myötä hiukkasten kohdistus heikkenee. Siksi hiukkassuihkut Cernin LHC-kiihdyttimessä dumpataan tyypillisesti kymmenen tunnin jälkeen siitä, kun ne pantiin putkeen kiertämään.

Hiukkassuihkussa on hyvin paljon energiaa, joten se täytyy ohjata hallitusti putkesta ulos. Suihku ajetaan betoniblokkeihin, jotka eivät ole tyhjiössä, ja kertoman mukaan tästä kuuluu jysähdys.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2013

Vastaaja:


Paula Eerola


kokeellisen fysiikan professori


Helsingin yliopisto ja Fysiikan tutkimuslaitos

JPI
Seuraa 
Viestejä26026
Liittynyt5.12.2012

Kun hiukkaset törmäävät kiihdyttimessä, kuuluuko ääni?

filosofi 29.06.2015 klo 08:36 JPI 27.06.2015 klo 18:32 Voiko tyhjälle paperille kirkjoittaa? Heti kun kynä hipaiseekin paperia niin se ei enää ole tyhjä ja tuota pikkuista kynän jälkeä tuskin voi kirjoitukseski kutsua, voiko tyhjälle paperille siis kirjoittaa? Siis mietis hei vähän mitä tarkoittaa kysymys: "Voiko tyhjässä tilassa esiintyä magneettikenttää?". Eiköhän se tarkoita: "Voiko muuten tyhjässä tilassa esiintyä magneettikenttää?", joten eipä ole tavallisen puhekielen ja arkiajattelun...
Lue kommentti

3³+4³+5³=6³

Tulkuri.
Seuraa 
Viestejä478
Liittynyt12.1.2006

Kun hiukkaset törmäävät kiihdyttimessä, kuuluuko ääni?

o_turunen 24.06.2015 klo 14:59 filosofi 24.06.2015 klo 14:49 Voiko täysin tyhjässä aineettomassa tilassa esiintyä sähkömagneettikenttää? Onko fotoni ainetta? :) Voiko tyhjässä tilassa esiintyä magneettikenttää? Ei tai kyllä. Onko fotoni ainetta? On tai ei. Miten selvittäisi tuon probleman,,kun vastaus voi olla vai jompi kumpi,,,on tai ei,,kyllä tai ei,,kirjoitanko vastauksen vai en,,jos kirjoitan lukija ei tutki asiaa ja opi mitään,,jos taasen en kirjoita lukija voi olla silti oppimatta mitään...
Lue kommentti

Niin se vaan on, jos ei ole toisin. :)

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti