Jättien taivas peittyi savuun ja kemikaaleihin. Kuva: Shutterstock
Jättien taivas peittyi savuun ja kemikaaleihin. Kuva: Shutterstock

Tavallaan. Asteroidin törmäys pimensi maailman.

Liitukausi ja dinosaurusten valtakausi päättyi luonnonmullistuksiin, kun suuri asteroidi iskeytyi Jukatanin niemimaalle .

Alueen kallioperä koostui suurimmaksi osaksi kalkki- ja suolakivistä. Törmäyksen kuumuudessa ainekset höyrystyivät, reagoivat keskenään ja tuottivat samoja kemikaaleja, joilla teollisuus ja liikenne nykyisin saastuttavat ilmaa.

Törmäyksen oheisseurauksena maapallolla riehui metsäpaloja, jotka tuottivat ilmaan savua ja nokea.

Kun törmäyskaasut ja savu yhdistyivät joitakin tunteja iskun jälkeen, suuria osia planeetasta peitti tukahduttavan kuuma savusumu.

Kuumuutta seurasi ankara kylmyys, sillä savun noki ja ilmansaasteiden rikkiyhdisteet pimensivät maailman. Koko planeetan valtasi jopa usean vuoden mittainen pakkasyö. Se tappoi kaikki törmäyksestä selvinneet suuret maaeläimet ja joukon pieniä. Dinosauruksista vain linnut jäivät eloon.

Vastaajana Mikko Haaramo,

selkärankaispaleontologi, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2018

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti