Ei levitä.

Levenemisen suurin syy lienee elämäntavoissa: liian vähässä liikkumisessa ja liiassa syömisessä.
Jos liikkuminen on vähissä sekä työssä että vapaa-aikana, pakaralihakset eivät saa riittävästi harjoitusta. Ne heikkenevät, venyvät ja veltostuvat, mikä johtaa takapuolen levenemiseen. Tämä taipumus ikävä kyllä kiihtyy iän mukana, siksikin, että sidekudoksen ja ihon kimmoisuus heikkenee. Naisilla rasvaa alkaa kertyä 50–60 vuoden iässä lähes itsestään etenkin lantioon, takapuoleen ja reisiin.

Mikä kaventaisi? Lisätään arkiliikkumista. Pitkäaskelinen kävely antaa pakaroille kyytiä. Istumatyöläisen kannattaa pari kertaa tunnissa pistää peppu liikkeeseen: nousta seisomaan ja ojennella jalkoja taaksepäin. Toki pakaroita voi jännitellä istuenkin. Liike on lääke, tekee sen missä asennossa tahansa!

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2002

Vastaaja:


Ritva Kukkonen


työfysioterapeutti


Työterveyslaitos, fysiologian osasto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Tarkemmin ajatellen, tosiaankin: täh. Kun katselee vanhempia naisia, tai ylipäätään minkä ikäisiä hyvänsä, niin on sitä rasvaa kyllä koko kropassa tai sitten ei missään. Harvemmin (koskaan?) tulee vastaan naisia joilla on ns. poikkeuksellisen leveä perse, eli kaikki rasva kehon alaosassa. Korostan nyt sanaa "kaikki".

Toisaalta parikymppisillä on herkemmin sellaista "lapsenpyöreyttä", eli saattaa olla pullavammat posket ja reitevämmät reidet kuin on sitten vanhemmiten. Itsellänikin oli. Eli enempi olin päärynä parikymppisenä kuin nykyään.

Ihmetellen olen alkanut suhtautumaan myös väitteisiin että "vaihdevuosissa vyötärö katoaa" koska ei se esim. äidiltänikään ole kadonnut. Ei meistä kaikista tule omenan muotoisia vanhemmiten, siihen pitänee kai olla geneettinen taipumus?

Chair
Seuraa 
Viestejä2802

Tiede-lehti:

"Naisilla rasvaa alkaa kertyä 5060 vuoden iässä lähes itsestään etenkin lantioon, takapuoleen ja reisiin."

Täh?

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Sisältö jatkuu mainoksen alla