Ei levitä.

Levenemisen suurin syy lienee elämäntavoissa: liian vähässä liikkumisessa ja liiassa syömisessä.
Jos liikkuminen on vähissä sekä työssä että vapaa-aikana, pakaralihakset eivät saa riittävästi harjoitusta. Ne heikkenevät, venyvät ja veltostuvat, mikä johtaa takapuolen levenemiseen. Tämä taipumus ikävä kyllä kiihtyy iän mukana, siksikin, että sidekudoksen ja ihon kimmoisuus heikkenee. Naisilla rasvaa alkaa kertyä 50–60 vuoden iässä lähes itsestään etenkin lantioon, takapuoleen ja reisiin.

Mikä kaventaisi? Lisätään arkiliikkumista. Pitkäaskelinen kävely antaa pakaroille kyytiä. Istumatyöläisen kannattaa pari kertaa tunnissa pistää peppu liikkeeseen: nousta seisomaan ja ojennella jalkoja taaksepäin. Toki pakaroita voi jännitellä istuenkin. Liike on lääke, tekee sen missä asennossa tahansa!

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2002

Vastaaja:


Ritva Kukkonen


työfysioterapeutti


Työterveyslaitos, fysiologian osasto

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Levittääkö istumatyö takapuolta?

Tarkemmin ajatellen, tosiaankin: täh. Kun katselee vanhempia naisia, tai ylipäätään minkä ikäisiä hyvänsä, niin on sitä rasvaa kyllä koko kropassa tai sitten ei missään. Harvemmin (koskaan?) tulee vastaan naisia joilla on ns. poikkeuksellisen leveä perse, eli kaikki rasva kehon alaosassa. Korostan nyt sanaa "kaikki". Toisaalta parikymppisillä on herkemmin sellaista "lapsenpyöreyttä", eli saattaa olla pullavammat posket ja reitevämmät reidet kuin on sitten vanhemmiten. Itsellänikin oli. Eli...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti