Naisen orgasmin tarkoituksesta on esitetty useita arvailuja, joista mikään ei ole selvinnyt itsestäänselväksi voittajaksi.Uusimman selitysmallin mukaan naisen orgasmi olisi syntynyt spermakilpailun tehostamiseksi. Tiedetään, että jos naisen orgasmi ajoittuu oikein suhteessa miehen ejakulaatioon, nainen pidättää miehen spermasta suuremman osan kuin toisenlaisella ajoituksella.

Eläintieteellisesti ilmaistuna lajimme naaraat voisivat siis käyttää orgasmia parinvalintamekanismina, antamaan laadukkaammille koiraille paremmat mahdollisuudet hedelmöitykseen. Selitysmalli edellyttää, että naaraalla on useita kumppaneita, mikä pitää paikkansa ainakin ihmisillä ja ihmisapinoilla.

On myös mahdollista, että naisen orgasmilla on evoluutiomme alussa ollut jokin tehtävä, jota sillä ei enää ole, tai että se on aiemmin ollut evoluutiossa hyödyllinen mutta että sillä on nykyään jokin toinen tarkoitus.


Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2005

Vastaaja:


Kai Lindström


eläintieteen dosentti, evoluutiobiologian lehtori


Helsingin yliopisto

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1404
Liittynyt26.3.2006

Miehen orgasmille on selvä selitys, mutta miksi nainen saa orgasmin?

"...naisen orgasmi syntynyt spermakilpailun tehostamiseksi." Voi hyvänen aika, koska te opitte ettei sokealla ohjaamattomalla prosessilla kuten evoluutiolla ole mitään tavoitteita? Orkku tulee jos on tullakseen eikä sille tarvita mitään tuollaisia syitä. "...lajimme naaraat voivat käyttää orgasmia parinvalintamekanismina, antamaan laadukkaammille koiraille paremmat mahdollisuudet hedelmöitykseen." Voi v*ttu mitä sontaa. Kuinka helvetin kauas tuommoisen kirjoittaja oikein on vieraantunut...
Lue kommentti

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).