Naisen orgasmin tarkoituksesta on esitetty useita arvailuja, joista mikään ei ole selvinnyt itsestäänselväksi voittajaksi.Uusimman selitysmallin mukaan naisen orgasmi olisi syntynyt spermakilpailun tehostamiseksi. Tiedetään, että jos naisen orgasmi ajoittuu oikein suhteessa miehen ejakulaatioon, nainen pidättää miehen spermasta suuremman osan kuin toisenlaisella ajoituksella.

Eläintieteellisesti ilmaistuna lajimme naaraat voisivat siis käyttää orgasmia parinvalintamekanismina, antamaan laadukkaammille koiraille paremmat mahdollisuudet hedelmöitykseen. Selitysmalli edellyttää, että naaraalla on useita kumppaneita, mikä pitää paikkansa ainakin ihmisillä ja ihmisapinoilla.

On myös mahdollista, että naisen orgasmilla on evoluutiomme alussa ollut jokin tehtävä, jota sillä ei enää ole, tai että se on aiemmin ollut evoluutiossa hyödyllinen mutta että sillä on nykyään jokin toinen tarkoitus.


Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2005

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Kai Lindström


eläintieteen dosentti, evoluutiobiologian lehtori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ueberweg
Seuraa 
Viestejä2384

Ymmärrän kyllä, että miehen ejakulaatiolle on olemassa luonteva selitys, mutta miksi tapahtumaan lähes poikkeuksetta liittyy myös orgasmi? Onko tällekin ilmiölle olemassa selvä selitys, joka samalla ei kelpaisi selitykseksi naisen orgasmille?

Sisältö jatkuu mainoksen alla