Nämäkin painavat. Kuva: Getty Images
Nämäkin painavat. Kuva: Getty Images

Ulkonäön ohella merkitystä on niin persoonallisuudella kuin sosiaalisella asemalla.

Todella monet tekijät vaikuttavat. Ulkonäön ohella merkitystä on pituudella, persoonallisuudella, käyttäytymisellä, resursseilla, sosiaalisella asemalla, halulla panostaa jälkeläisten hoitoon ja sillä, antaako vastarakkautta.

Miehillä on paljon vähemmän vaihtelua siinä, mitä ominaisuuksia he pitävät viehättävinä. Ulkonäkö merkitsee heille enemmän kuin naiselle. Miehet ovat myös taipuvaisempia rakastumaan ensisilmäyksellä ja niukemman informaation varassa.

Naiset painottavat miehiä enemmän varakkuutta ja persoonallisuuden piirteitä, kuten kunnianhimoa ja ahkeruutta, jotka kertovat miehen kyvystä hankkia resursseja.

Myös sukupuolihormonit vaikuttavat siihen, mihin piirteisiin naiset ihastuvat. Kun estrogeenin pitoisuus on suuri, heitä miellyttävät miehessä enemmän maskuliiniset piirteet ja korkea sosiaalinen asema. Kun taas estrogeenitaso on matala, suositaan ominaisuuksia, jotka kertovat halusta panostaa jälkeläisiin.

Joskus väitetään, että miehet ihastuvat äidin kaltaisiin naisiin ja naiset isänsä kaltaisiin miehiin. Se pitää miesten kohdalla osittain paikkansa. Nainen taas suosii isänsä kaltaisia miehiä vain, jos suhde isään on hyvä.

Useinkaan emme tiedosta syitä ihastuksemme takana. Luonto saa meidät haluamaan tiettyjä asioita, eikä se ole tietoista kuin murto-osalta. Ihminen voi tehdä, mitä haluaa muttei haluta, mitä haluaa.

Vastaajana

Markus J. Rantala, evoluutiopsykologian dosentti, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 14/2018.

 

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5718
Liittynyt21.7.2017

Mihin ominaisuuksiin naiset ja miehet rakastuvat?

Tapani Kansalainen kirjoitti: Kyl mä ainaki toivon et nainenki rakastais mua jos ite sitä rakastan. Jos ei tuu lämpöö takasin niin kyl siinä omatki tunteet viilenee. Totta kai. Toisen rakkaus syventää omaa rakkautta, jopa mahdollistaa sen. Mutta ei kai se ole oman rakastamisen ehto? Lähteehän se oma rakastaminen pyyteettömyydestä? Tiettyyn pisteeseen asti voi rakastaa vaatimatta: "rakasta sinä ensin!"
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Jesjes
Seuraa 
Viestejä648
Liittynyt2.10.2018

Mihin ominaisuuksiin naiset ja miehet rakastuvat?

Itse asiassa kestävä parisuhde vaatii kaikkea muuta kuin kukkia ja suklaata (Relationship equation. Toimii parisuhteissa ja ydinsodan uhkassa) Edelleen, anteeksi vulgaari kielenkäyttöni, ihmiset ovat kusta, paskaa ja kiimalimaa. Tämän kun ymmärtää on mahdollistaa saavuttaa olemassaolon korkeampi taso, eli hiki, veri ja kyyneleet. Ja toden totta niistä on hyvä parisuhde tehty; hiestä, verestä ja kyynelistä, kuten aiemmin annettu hakusana tuloksillaan osoittaa. Mielenkiintoiseksi menee kun tämä...
Lue kommentti