Lyhytkarvainen tarvitsee suojausta. Kuva: Getty Images
Lyhytkarvainen tarvitsee suojausta. Kuva: Getty Images

Syyksi on tarjottu torjuntaa ja tuuletusta.

Vahvin näyttö on siitä, että väritys hämää savannien hyönteisiä. Paarmoille ja tsetsekärpäsille iso ja tumma möhkäle merkitsee ruokaa. Raitakuvio rikkoo tämän möhkälevaikutuksen.

Miksi savannieläimistä vain seeproilla on raidat? Seeprat ovat lyhytkarvaisempia kuin muut savannien kavioeläimet ja siten alttiimpia paarmojen puremille. Eniten raitoja on niillä alalajeilla, joiden levinneisyysalueilla esiintyy paljon paarmoja.

Erään hypoteesin mukaan väritys saattaa suojata seepraa kuumuudelta. Raidat toimivat tavallaan tuulettimina. Auringonpaisteessa turkkiin syntyy lämpötilaeroja, koska tummat raidat lämpenevät valkoisia enemmän. Raitojen rajapintaan kehittyy lämpötilaeron vuoksi jäähdyttävä ilmavirtaus. Se tehostaa lämmön poistumista.

Vastaajana

Esa Hohtola,

eläinfysiologian emeritusprofessori, Oulun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 13/2018

Minijehova
Seuraa 
Viestejä5494
Liittynyt10.10.2011

Mihin seepra tarvitsee raitoja?

Minä olisin kylmiltäni heittänyt, että pienlaumoihin (perhelauma) kuuluva eläin on onnistunut raidoituksen myötä laajentamaan laumojen kokoa massiivisiksi hordeiksi, koska saalistajille raidat muodostavat käsittämättömän sekasotkun. Minulle kelpaa paarmakin tässä saalistajaksi, vaikka isommat olisi olleet ekana mielessä... :)
Lue kommentti

Ah, this is obviously some strange usage of the word 'safe' that I wasn't previously aware of.