Ilman suojavarustusta ihminen kuolee hapenpuutteeseen.

Hapenpuute on selvin ja välittömin syy, mutta avaruus on monella muullakin tavalla tappava.

Jos avaruuteen joutuneella on happilaite mutta ei suojapukua, hän kuolee melko nopeasti kylmyyteen. Maan varjopuolella uhri jäätyisi pian alle kahteensataan pakkasasteeseen. Auringossa Maan etäisyydellä keho pysyisi seitsenasteisena.

Avaruuden paineettomuus puolestaan saa ainakin osan kehon vedestä haihtumaan. Loppu jäätyy, ja pakastunut uhri jää kiertämään maapalloa, jotain muuta planeettaa tai Aurinkoa sen mukaan, missä päin aurinkokuntaa onnettomuus tapahtui. Tähtienvälisessä avaruudessa ruumis jatkaa matkaansa, kunnes se päätyy jonkin tähden planeettakuntaan.


Julkaisu Tiede-lehdessä 8/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Yrjö Collan


Patologian professori


Turun Yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Jodi

Sukelluksessa paine en sin nousee ja sitten laskee. Avaruudessa paine vain laskee äkistikin ja kaasut laajenee. Suoli ei tunne muuten kipua mutta venytyksessä erittäin voimakkaasti.

Ei suolistossa paine mihinkään laske, jos on sulkijalihas normikunnossa. Suoliston paineen pitää normaalina sitä ympäröivä suhteellisen kiinteä keho. Eri asia, jos peräaukko on korvattu avoimella putkella. Silloin paineenlasku tosin saa aikaan vain halltsemattoman paskanturskahduksen ympäröivään universumiin. Suurin vaara avaruushenkilölle tästä on mahdollinen rakettimoottoriefekti joka voi tuupata tämän bioenergisoidun ihmisohjuksen kauas esim. avaruusaluksestaan.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Muistaakseni itse Tiede-lehdessä todettiin joskus että ihminen kuolee avaruudessa ensimmäisenä alipaineeseen. Se saattoi olla näitä kysymyksiä ja vastauksia. Oltiinko siinä väärässä? Samassa jutussa todettiin että avaruus tuntuisi ilman suojapukua todennäköisesti suunnilleen samalta kuin -40 asteen pakkanen alasti, eli kylmyys ei olisi ensisijainen kuolinsyy. Tietysti sekin riippuu saako arskaa vai ei jne, mutta elokuvissa ne äkkijäätymiset (esim Operaatio Mars) eivät perustu todellisuuteen.

Jos ei ollut Tiede-lehdessä se juttu niin sitten ehkä Tieteen Kuvalehdessä. Mutta täällä ollaan nyt siis sitä mieltä että alipaine ei olisi se juttu? Okei. Sitten sen täytyy olla hapenpuute. Sukellusvertauksesta en olisi äkkiseltään ihan varma että voiko sitä ajatella niin.. kai se riippuu että kauanko on siellä vetten alla. En tiedä paljoakaan sukeltamisesta ja sen vaikutuksesta kehoon, mutta jokin hölmö intuitio sanoo ettei se olisi sama asia. Kun jos miettii vaikka että olisi ilmalla täytetty minigrip-pussi, silleen että se on suht pinkee, tai ainakin ilmaa sisällä. Jos se viedään 10m syvyyteen vetten alle niin se puristuu kokoon jonkin verran. Kun sen tuo ylös, se laajenee takaisin, muttei sen kai pitäisi räjähtää koska ei alunperinkään räjähtänyt. Jos sen veisi avaruuteen tai tyhjiöön niin varmasti poksahtaisi. Ei tuotakaan voi suoraan verrata ihmiskehoon, onhan se ihan eri juttu, sillä on tietty rajattu tilavuus johon se voi laajeta ja silleen, mutta mites ihminen? Meneekö ihminenkin veden alla vain "kasaan" ja palautuu takaisin kun nousee ylös?

En vielä niele sitä että olisi sama asia. Siinä on joku oleellinen ero joka liittyy siihen että ihminen elää ilmanpaineessa ja kaikki kehon nesteet ja kaasut ovat muodostuneet siinä paineessa joten niitä on ilmanpaineeseen nähden oikea määrä kehon sisällä. Ja että veden alla 10 metrissä hetken oleskelu lähinnä vain puristaa kehoa kasaan, ilman että nuo kehon sisäiset hommelit kuitenkaan varsinaisesti sopeutuu siihen tilanteeseen niin lyhyessä ajassa (vertaa minigrip-pussi, pussi ei kutistu vaikka sisältö kutistuu).

EDIT: en siis väitä että ihminen räjähtäisi avaruudessa, mutta uskoisin että se on silti paineen vaikutuksen kannalta eri asia joutua avaruuteen kuin nousta 10m syvyydestä.

くそっ!

Sisältö jatkuu mainoksen alla