Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Monen jäniksen päivät päättää peto tai tauti.

Villieläinten kuolinsyyt vaihtelevat paljon eläinlajin, eläimen iän ja ympäristöolojen mukaan.

Jänikset, myyrät ja pienet hirvieläimet joutuvat usein petojen suihin. Saalistajat vievät myös runsaasti lintuja, etenkin nuoria metsäkanalintuja.

Nälkä tappaa nuoria eläimiä, jotka aloittelevat itsenäistä elämää ja vielä etsivät hyvää elinpaikkaa. Myös petolinnut saattavat kuolla ravinnonpuutteeseen etenkin ankarina talvina. Silloin kun lunta on paksulti, esimerkiksi metsäkauriiden on vaikea löytää syötävää. Loiset voivat heikentää nälkiintynyttä eläintä entisestään.

Taudit ylipäätään tekevät luonnossa tuhoa: Joinain vuosina jänisrutto vie jäniksiä. Taannoin trikomonoosi tappoi parvikaupalla viherpeippoja. Kapipunkki ottaa toisinaan hengiltä pienpetoja, kuten supikoiria ja kettuja.

Luonnossa lienee harvinaista menehtyä vanhuuteen. Isot eläimet saattavat kuitenkin kuolla siihen. Tämän osoittavat esimerkiksi hirvenkallot, joissa hampaat ovat jopa parinkymmenen vuoden käytöstä kuluneet ja mustuneet.

Monesti villieläimen kuoleman aiheuttaa tieten tahtoen ihminen, metsästäjä. Usein tappaminen on vahinko: Lintuja törmää rakennuksiin ja sähkölinjoihin kohtalokkain seurauksin. Lintuja, saukkoja ja hylkeitä takertuu verkkoihin ja katiskoihin. Kaikenlaisia eläimiä kuolee liikenteessä.

Tavalliset ihmiset eivät juuri näe muita kuolleita eläimiä kuin auton alle jääneitä. Luonnossa haaskaeläimet korjaavat raadot.

Vastaajana Marja Isomursu, erikoistutkija, Evira

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2015

Peippo on munallaan mitattuna Suomen kiivi. Kuva: Getty Images

Vatsanseutu pullistuu hitusen vain muninnan lopussa.

Selitys piilee ruumiinrakenteessa. Se, mikä näyttää linnun vatsalta, on itse asiassa enimmäkseen rintakehää, jonka lihasten alla on kova ja leveä rintalasta. Pehmeää ”vatsaa” linnuilla on vain pieni alue pyrstön ja jalkojen välissä.

Rintakehä voi toki liikkua ulommaksi, kun sisäelimet sitä työntävät, mutta koska se on panssarimainen, siihen ei synny pullistumaa.

Munarauhasessa syntyy vain ruskuainen, ja niitä irtoaa munanjohtimeen yksi kerrallaan. Valkuainen ja kuori syntyvät munanjohtimen loppupäässä hyvin nopeasti, eikä lintu ”kanna” niitä vatsassaan.

Kun muna on juuri tulossa, vatsanseutu voi periaatteessa hieman paisua, mutta sitä ei näe, koska silloin linnut istuvat visusti pesissään. Tämä vaihe kestää vain muutamia tunteja.

Ääriesimerkki lienee kiivi, jolla on kokoon suhteutettuna suurin muna. Kiivi ei näytä olevan ”raskaana”, vaikka muna on valtava, mutta varmasti sen peräpää pullistuu muninnan aikana.

Vastaajana Esa Hohtola,

eläinfysiologian emeritusprofessori, Oulun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018

Kuumin valkea loimuaa valkeana. Kuva: Getty Images

Värin määräävät liekin lämpötila ja säteilyn aallonpituus.

Tulella tarkoitetaan yleensä liekkiä, joka syntyy aineen palamisessa. Palaminen on kemiallinen reaktio, jossa palava aine reagoi hapen kanssa.

Kun reaktio on riittävän nopea, syntyvä lämpö ei siirry heti ympäristöön vaan nostaa palavan aineen lämpötilaa. Tämä näkyy hehkumisena tai liekkinä.

Esimerkiksi nuotiossa palamisreaktio tapahtuu liekin ulkoreunalla, ja siinä syntyy nokea. Noki taas lähettää niin kutsuttua mustan kappaleen säteilyä.

Mustan kappaleen säteilyssä kappaleen lämpötila määrää, millä aallonpituudella säteily on voimakkainta. Tätä aallonpituutta vastaa näkyvän valon aallonpituusalueella aina jokin väri.

Korkein lämpötila ja matalin aallonpituus vastaavat violettia, sitten tulevat järjestyksessä sininen, vihreä, keltainen, oranssi ja punainen.

Nuotion liekin kuumimmassa kohdassa valon aallonpituuksien voima on niin suuri, että ihmissilmä näkee sen värien yhdistelmänä eli valkoisena värinä.

Viileämmät kohdat silmä näkee niin, että väri vastaa paremmin lämpötilaa. Keltainen ja oranssi kertovat noin 1 200:n ja punainen noin 700 asteen lämpötilasta.

Mustan kappaleen säteily ei kuitenkaan selitä kaikkea tulen väreistä.

Esimerkiksi sinisessä liekissä ei ole nokea, vaan liekin väri johtuu siitä, että kaasumolekyylien viritystila purkautuu ja lähettää säteilyä. Sen aallonpituus on lähellä sinistä väriä.

Vastaajana Jorma Jokiniemi,

pien- ja nanohiukkastekniikan professori, Itä-Suomen yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018