Arkikokemuksessa laajeneminen tarkoittaa sitä, että jokin asia vie yhä isomman osan tilavuudesta: pullataikinan osuus keittiöstä kasvaa.

Niinpä maailmankaikkeuden laajeneminen saattaa kuulostaa merkilliseltä. Jos maailmankaikkeus on kaikki, minne se laajenisi.

Yleisessä suhteellisuusteoriassa ei kuitenkaan kuvata laajenemista suhteessa johonkin ulkoiseen, vaan se määritellään systeemin sisäisten suhteiden avulla. Ei sanota, että pullataikinan koko kasvaa suhteessa huoneen tilavuuteen vaan että taikinan osat etääntyvät toisistaan.

Avaruuden laajenemista havainnollistetaan usein ilmapallolla, johon puhalletaan ilmaa. Vertaus on sikäli osuva, että ilmapallon pinnan jokainen piste tosiaan etääntyy kaikista muista pisteistä. Olipa missä tahansa, kaikki menee poispäin. Mutta toisin kuin ilmapallo, maailmankaikkeus ei ole missään ulommassa avaruudessa. Maailmankaikkeuden tapauksessa on olemassa vain pallopinta, ei mitään tuonpuolista. Maailmankaikkeudessa on myös kolme paikkaulottuvuutta kahden sijaan.

Ilmapallovertauksessa on toinenkin puute. Todellinen maailmankaikkeus ei ole samanlainen joka paikassa, vaan siinä on rakenteita, kuten galakseja ja galaksiryppäitä. Niinpä eri alueet laajenevat eri tavalla. Osa avaruudesta laajenee hitaammin ja osa nopeammin. 

Vastaaja:


Syksy Räsänen


teoreettisen fysiikan dosentti


Helsingin yliopisto

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018