Arkikokemuksessa laajeneminen tarkoittaa sitä, että jokin asia vie yhä isomman osan tilavuudesta: pullataikinan osuus keittiöstä kasvaa.

Niinpä maailmankaikkeuden laajeneminen saattaa kuulostaa merkilliseltä. Jos maailmankaikkeus on kaikki, minne se laajenisi.

Yleisessä suhteellisuusteoriassa ei kuitenkaan kuvata laajenemista suhteessa johonkin ulkoiseen, vaan se määritellään systeemin sisäisten suhteiden avulla. Ei sanota, että pullataikinan koko kasvaa suhteessa huoneen tilavuuteen vaan että taikinan osat etääntyvät toisistaan.

Avaruuden laajenemista havainnollistetaan usein ilmapallolla, johon puhalletaan ilmaa. Vertaus on sikäli osuva, että ilmapallon pinnan jokainen piste tosiaan etääntyy kaikista muista pisteistä. Olipa missä tahansa, kaikki menee poispäin. Mutta toisin kuin ilmapallo, maailmankaikkeus ei ole missään ulommassa avaruudessa. Maailmankaikkeuden tapauksessa on olemassa vain pallopinta, ei mitään tuonpuolista. Maailmankaikkeudessa on myös kolme paikkaulottuvuutta kahden sijaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmapallovertauksessa on toinenkin puute. Todellinen maailmankaikkeus ei ole samanlainen joka paikassa, vaan siinä on rakenteita, kuten galakseja ja galaksiryppäitä. Niinpä eri alueet laajenevat eri tavalla. Osa avaruudesta laajenee hitaammin ja osa nopeammin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Syksy Räsänen


teoreettisen fysiikan dosentti


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla