Jollei energiaa ja muita ravintoaineita tule ruoasta, ne otetaan omista kudoksista.

Eniten saa rasvakudoksesta ja lihaksista, mutta puutteen pitkittyessä ihminen alkaa ”syödä” omia elimiään, mikä johtaa ongelmiin.

Kun painosta on syöty 40–50 prosenttia, kuolema on lähellä. Kuolinsyy vaihtelee yksilöstä toiseen.

Nälkiintymisen loppuvaiheessa useat
elimet alkavat olla niin heikkoja, ettei kokonaisuus enää toimi. Silloin kuolema johtuu ”monielinvauriosta”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usein kuolema kohtaa jo sitä ennen. Vaikea yleisinfektio voi viedä hautaan, koska nälkiintynyt elimistö torjuu mikrobeja heikosti. Lihaskadosta kärsineeseen sydämeen voi ilmaantua kohtalokas rytmihäiriö. Vitamiinipuutos voi aiheuttaa hermoston ja muiden elinten häiriöitä, jotka vievät hengen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elinaika määräytyy ravitsemustilan mukaan. Ylipainoiset elävät ilman ruokaa pitempään kuin normaalipainoiset, jotka puolestaan pärjäävät paremmin kuin alun perin vajaaravitut.

Kokonaan ilman ravintoa elävät nälkälakkolaiset menehtyvät tavallisesti parin kolmen kuukauden kuluttua, mutta pitempiäkin aikoja on todettu. Turkkilaiset nälkälakkolaiset, jotka käyttivät päivittäin veden ohella teelusikallisen sokeria ja suolaa sekä B-vitamiini tiamiinia tulivat sairaalakuntoon keskimäärin 200 päivässä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

Vastaaja:


Pertti Mustajoki


professori ja sisätautien erikoislääkäri

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

"Kun painosta on syöty 40–50 prosenttia, kuolema on lähellä. "

Niin sitä vaan, että mistä painosta? Jos 130 kg painava laihtuu 65 kiloiseksi ja on silloin optimaalisessa bmi:ssä, niin ei kait se nyt kuole? 

Varmaan tossa tarkotetaan lähtötasoksi sitä normaalipainoa?

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla