Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kiihkeän lemmen tuote ryöpsähtää taivaalle.

Halusta puhuminen voi kuulostaa kasvin kohdalla oudolta, sillä halu-sana on totuttu yhdistämään eläimiin, joilla on älyä. Toisaalta ehkä ”halu lisääntymiseen” on ajattelevillakin eliöillä jossain syvemmällä kuin ajattelussa. Ehkä se on meilläkin geeneissä ja vain näyttää tietoiselta.

Evoluutiobiologian yhden yleisesti hyväksytyn teo­rian mukaan evoluutio tapahtuu geenitasolla ja perustuu geenien ”itsekkyyteen” kaikessa elollisessa, olipa se ihminen, kasvi, sieni, bakteeri tai virus. Lisääntymisen motiivi on siis kaikilla sama: levittää omia geenejään seuraavaan sukupolveen tai varmistaa geeniensä säilyminen seuraavissa sukupolvissa tehokkaammin kuin naapuri. Eroja on vain geenien siirtämisen tavoissa.

Vastaajana Jaakko Kangasjärvi, kasvibiologian professori, Helsingin yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015

käyttäjä-8397
Seuraa 
Viestejä1
Liittynyt15.5.2015

Mihin perustuu kasvien halu lisääntyä?

Jotta mikään eliö tai vastaava voisi jotenkin lisääntyä tai monistua, sillä on oltava jokin tätä tukeva ominaisuus jos ei ueampiakin. Mitempä mikään ilman mitään taipumusta tähän voisi olla olemassa. Voikukka lienee hyvä esimerkki tällasesta evoluution tuotteesta. Laajennan näkökulmaa vielä elämää laajemmalle. Esimerkiksi pyöreä pallomainen muoto. Taivaalle kahtoessa näkee tähtiä ja ehkä jokusen planeetankin jokka tiettävästi ovat melko pyöreitä. Myös täältä pyöreähkön maamme pinnalta löytää...
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018