”Tutkijat ovat tulleet ajatelleeksi rinnakkaisten maailmankaikkeuksien mahdollisuutta kahdesta eri lähtökohdasta”, selittää professori Esko Valtaoja.Yhdenlaisia rinnakkaisia maailmoja syntyy kvanttifysiikasta, joka selittää atomia pienemmän mittakaavan ilmiöitä. ”Jotkut kvanttifyysikot selittävät kvanttifysiikan kummallisuuksia rinnakkaisilla maailmoilla.”
Eräs kummallisuus on hiukkasen paikan epämääräisyys: hiukkanen on esimerkiksi 70 prosentin todennäköisyydellä tässä, 15:n siellä, 5:n tuolla ja 10:n jossain muualla. Vuonna 1957 Hugh Everett III ehdotti, että hiukkasen paikan epämääräisyys on otettava kirjaimellisesti: hiukkanen todella on kaikissa teorian sallimissa paikoissa samaan aikaan.

Everettin ideasta seurasi ajatus, jonka mukaan tapahtuma voi johtaa useampaan lopputulokseen. Jokainen lopputulos ikään kuin aloittaisi uuden maailmankaikkeuden. ”Tästä universumista versoaa jatkuvasti vaihtoehtoisia todellisuuksia. Jokainen meistä olisi olemassa monessa maailmassa”, selittää Turun yliopiston Tuorlan observatoriolla työskentelevä Valtaoja. Hän korostaa kuitenkin, ettei näistä rinnakkaismaailmoista ole minkäänlaisia todisteita. ”Kyse on pelkästä tulkinnasta.”

”Aivan erilaisia rinnakkaismaaimoja on ideoitu kosmologian perusteella.”

Alkuräjähdysteoriassa kaikkeus alkoi äärettömän tiheästä ja pienestä pisteestä, alkusingulariteetistä. 1970-luvun lopulla Andrei Linde ja Alan Guth keksivät toisistaan riippumattomasti ns. inflaatioteorian. Kosminen inflaatio tarkoittaa sekunnin murto-osassa tapahtuvaa alkulaajenemista.

Inflaatio kehitettiin siis selittämään omaa alkuperäämme, mutta jos se tosiaan puhalsi hengen oman maailmankaikkeutemme alkusingulariteettiin, miksei sama toistuisi muuallakin. ”Inflaatioteoriasta, joka selittää tämän maailmankaikkeuden alkuaikoja seuraa ikään kuin sivutuotteena kokonaan muita maailmoja”, toteaa Valtaoja.

”Muutama tutkija uskoo, että esimerkiksi jokaisesta mustan aukon singulariteetista alkaa uusi maailmankaikkeus. Näitä rinnakkaismaailmoja nimitetään usein vauvauniversumeiksi”, kertoo Valtaoja. ”Mutta tälläkään perusteella hahmotelluista rinnakkaismaailmoista ei ole minkäänlaisia merkkejä. Kyse on edelleen pelkästä tulkinnasta.”


Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2004

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen


 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Esko Valtaoja


Professori

syytinki
Seuraa 
Viestejä11091

No niin, nyt on sitten nimimerkki Hannu Tanskanen kertonut että "tiedemiesten ja matemaatikkojen epäilys ja arvio monista ulottuvuuksista on totta".

Koska asia on nyt pihvi, voimme siirtyä arvioimaan toista mahdollisuutta. On nimittäin mahdoiista, että tämä vaihtoehtoilijoiden eli huuhaan harrastajien porukka ei olekaan toisesta ulottuvuudesta vaan täysin toisesta todellisuudesta.

Me kaikkihan eläämme omassa todellisuudessamme. Sitä arvioivat tietenkin ulkopuoliset ja luokittelukin on mahdollista. Kankkulan yliopiston tutkijat ovat määritelleethenk. koht. todellisuuden ääripäiksi viimmosen päälle laitostieteelliset ja huuhatieteelliset.

Huuhatieteellisten todellisuudesta löytyy mm. seuraavia ominaisuuksia:

- enkeleitten siipien räpsytystä kuuluu jatkuvasti ja ne suojelevat henkilöä, vaikka hän olisi kuinka juovuksissa;

- astrologia on merkittävä tieteenala:

- Däniken on argeologian primus inter pares;

- vainajat lähettelee viestejä jatkuvasti ja joskus niitä tassuttelee nurkissa;

- kylmäfuusiot toimivat ja ikikiliikkuja on helppo valmistaa;

- poltergeistit nakkelee purkkeja ympäriinsä;

- metallit taipuvat pelkällä katseella;

- hallusinogeenit ja psykedeelit laajentavat tajuntaa ja nauttijasta tulee huima artisti tai esim. superrallikuski, vaikka kortti puuttuu;

- pyramidit ja inkkareiden huimat rakennukset ovat Siriuksen väen duunaamia;

- laitosluonnontieteilijät ovat huijareita, joiden höpinät ovat tarkoituksella tavikselle liian vaikeita ymmärtää.

Listaa voisi vielä jatkaa, mutta jos loput kiinnostaa, kannattaa tutustua Kankkulan yliopiston julkaisuihin.

 

Vierailija
jussipussi
Tannu Hanskanen

Ulottuvuuksia on enemmän kuin kaksi. 2+3=8. Ulottuvuuksien määrä selittää miksi toiset ymmärtävät enemmän kuin toiset.

Mistä ulottuvuudesta tämä ulostuksesi tuli?

En osaa sanoa muuta kuin, että tiedemiesten ja matemaatikkojen epäilys ja arvio monista ulottuvuuksista on totta. Tiede saavuttaa tämänkin aihe-alueen parin vuosikymmenen kuluessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla