Kappas, keksin multiversumin. Kuva Shutterstock
Kappas, keksin multiversumin. Kuva Shutterstock

Ne vääristävät aistikokemuksia.

Tajunnan laajeneminen tarkoittaa, että psykedeelien käyttäjä voi kokea esimerkiksi minän ja ympäristön rajojen häviävän ja aistien valpastuvan epätavallisesti. Psykedeelit muuttavat korkeampiin aivotoimintoihin liittyvien hermoverkkojen toimintaa ja vääristävät sitä kautta aistikokemuksia ja tietoisuutta. Tähän viittaavat viimeaikaiset käyttäytymistieteelliset ja aivokuvaukseen perustuvat tutkimukset.

Psykedeelit ovat moninainen ryhmä aineita, jotka vaikuttavat hermosolujen väliseen kemialliseen viestintään. Ne toimivat hermovälittäjäaineiden tapaan ja aktivoivat hermosolujen pinnalla olevia reseptoreja niin, että havaitseminen ja tietoisuus muuttuvat.

Solu- ja molekyylitasolla psykedeelien toiminta tunnetaan verraten hyvin. Ne vaikuttavat muun muassa serotoniini-, kannabinoidi- ja glutamaattireseptoreiden kautta. Eläinkokeilla on havaittu aivoradoista ja tumakkeista, että dopamiinivälittäjäaineen vapautumisella on tärkeä merkitys. Vaikutusmekanismit tietoisen kokemuksen tasolla tunnetaan huonommin.
 
Vastaajana Harry Scheinin, farmakologian dosentti, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2014

deezee
Seuraa 
Viestejä1643
Liittynyt6.6.2011

Mihin perustuu psykedeelien tajuntaa laajentava vaikutus?

syytinki 22.11.2014 klo 09:48 Kuten tuli kirjoitettua (ja sen tunnustaa moni muukin) " tajunnan laajeneminen " on hakusessa. Sitten kerrotaan, että mömmöt laajentavat tajuntaa. Pim. Et sitten ole vielä huomannut, että sinulla on niin kiire olla tajunnanlaajenemista vastaan, ettet ole vieläkään kertonut, mitä se edes on. Haittaisiko määritelmän antaminen tätä vastustustouhua liikaa, kun joutuisit kertomaan, mitä oikein olet vastustamassa? Menisikö hyvä mielipiteesi pilalle faktojen takia?
Lue kommentti
deezee
Seuraa 
Viestejä1643
Liittynyt6.6.2011

Mihin perustuu psykedeelien tajuntaa laajentava vaikutus?

syytinki 24.11.2014 klo 11:38 No ei tietenkään haittaisi. Kolmannekseen, kyllä lukutaitoisen olisi jo pitänyt ymmärtää, mitä on "tajunnan laajeneminen". Nyt olisi kyse siitä, tiedätkö sinä mitä tajunnan laajeneminen on. Toistaiseksi olet ehdinyt linkata vain juttuun, jossa puhuttiin tietoisuuden tason mittaamisesta, mikä viittaa siihen, että sinun käsityksesi tajunnan laajenemisesta ei ole välttämättä oikea. Kun sinulla ei ole omaa kokemustakaan, ja kaikki asian kokeneet taas sanovat, että sinä...
Lue kommentti