Kappas, keksin multiversumin. Kuva Shutterstock
Kappas, keksin multiversumin. Kuva Shutterstock

Ne vääristävät aistikokemuksia.

Tajunnan laajeneminen tarkoittaa, että psykedeelien käyttäjä voi kokea esimerkiksi minän ja ympäristön rajojen häviävän ja aistien valpastuvan epätavallisesti. Psykedeelit muuttavat korkeampiin aivotoimintoihin liittyvien hermoverkkojen toimintaa ja vääristävät sitä kautta aistikokemuksia ja tietoisuutta. Tähän viittaavat viimeaikaiset käyttäytymistieteelliset ja aivokuvaukseen perustuvat tutkimukset.

Psykedeelit ovat moninainen ryhmä aineita, jotka vaikuttavat hermosolujen väliseen kemialliseen viestintään. Ne toimivat hermovälittäjäaineiden tapaan ja aktivoivat hermosolujen pinnalla olevia reseptoreja niin, että havaitseminen ja tietoisuus muuttuvat.

Solu- ja molekyylitasolla psykedeelien toiminta tunnetaan verraten hyvin. Ne vaikuttavat muun muassa serotoniini-, kannabinoidi- ja glutamaattireseptoreiden kautta. Eläinkokeilla on havaittu aivoradoista ja tumakkeista, että dopamiinivälittäjäaineen vapautumisella on tärkeä merkitys. Vaikutusmekanismit tietoisen kokemuksen tasolla tunnetaan huonommin.
 
Vastaajana Harry Scheinin, farmakologian dosentti, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2014

deezee
Seuraa 
Viestejä1643
Liittynyt6.6.2011

Mihin perustuu psykedeelien tajuntaa laajentava vaikutus?

syytinki 24.11.2014 klo 11:38 No ei tietenkään haittaisi. Kolmannekseen, kyllä lukutaitoisen olisi jo pitänyt ymmärtää, mitä on "tajunnan laajeneminen". Nyt olisi kyse siitä, tiedätkö sinä mitä tajunnan laajeneminen on. Toistaiseksi olet ehdinyt linkata vain juttuun, jossa puhuttiin tietoisuuden tason mittaamisesta, mikä viittaa siihen, että sinun käsityksesi tajunnan laajenemisesta ei ole välttämättä oikea. Kun sinulla ei ole omaa kokemustakaan, ja kaikki asian kokeneet taas sanovat, että sinä...
Lue kommentti
syytinki
Seuraa 
Viestejä9193
Liittynyt18.8.2008

Mihin perustuu psykedeelien tajuntaa laajentava vaikutus?

deezee 23.11.2014 klo 20:07 syytinki 22.11.2014 klo 09:48 Kuten tuli kirjoitettua (ja sen tunnustaa moni muukin) " tajunnan laajeneminen " on hakusessa. Sitten kerrotaan, että mömmöt laajentavat tajuntaa. Pim. Et sitten ole vielä huomannut, että sinulla on niin kiire olla tajunnanlaajenemista vastaan, ettet ole vieläkään kertonut, mitä se edes on. Haittaisiko määritelmän antaminen tätä vastustustouhua liikaa, kun joutuisit kertomaan, mitä oikein olet vastustamassa? Menisikö hyvä mielipiteesi...
Lue kommentti
Peippo on munallaan mitattuna Suomen kiivi. Kuva: Getty Images

Vatsanseutu pullistuu hitusen vain muninnan lopussa.

Selitys piilee ruumiinrakenteessa. Se, mikä näyttää linnun vatsalta, on itse asiassa enimmäkseen rintakehää, jonka lihasten alla on kova ja leveä rintalasta. Pehmeää ”vatsaa” linnuilla on vain pieni alue pyrstön ja jalkojen välissä.

Rintakehä voi toki liikkua ulommaksi, kun sisäelimet sitä työntävät, mutta koska se on panssarimainen, siihen ei synny pullistumaa.

Munarauhasessa syntyy vain ruskuainen, ja niitä irtoaa munanjohtimeen yksi kerrallaan. Valkuainen ja kuori syntyvät munanjohtimen loppupäässä hyvin nopeasti, eikä lintu ”kanna” niitä vatsassaan.

Kun muna on juuri tulossa, vatsanseutu voi periaatteessa hieman paisua, mutta sitä ei näe, koska silloin linnut istuvat visusti pesissään. Tämä vaihe kestää vain muutamia tunteja.

Ääriesimerkki lienee kiivi, jolla on kokoon suhteutettuna suurin muna. Kiivi ei näytä olevan ”raskaana”, vaikka muna on valtava, mutta varmasti sen peräpää pullistuu muninnan aikana.

Vastaajana Esa Hohtola,

eläinfysiologian emeritusprofessori, Oulun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018

Kuumin valkea loimuaa valkeana. Kuva: Getty Images

Värin määräävät liekin lämpötila ja säteilyn aallonpituus.

Tulella tarkoitetaan yleensä liekkiä, joka syntyy aineen palamisessa. Palaminen on kemiallinen reaktio, jossa palava aine reagoi hapen kanssa.

Kun reaktio on riittävän nopea, syntyvä lämpö ei siirry heti ympäristöön vaan nostaa palavan aineen lämpötilaa. Tämä näkyy hehkumisena tai liekkinä.

Esimerkiksi nuotiossa palamisreaktio tapahtuu liekin ulkoreunalla, ja siinä syntyy nokea. Noki taas lähettää niin kutsuttua mustan kappaleen säteilyä.

Mustan kappaleen säteilyssä kappaleen lämpötila määrää, millä aallonpituudella säteily on voimakkainta. Tätä aallonpituutta vastaa näkyvän valon aallonpituusalueella aina jokin väri.

Korkein lämpötila ja matalin aallonpituus vastaavat violettia, sitten tulevat järjestyksessä sininen, vihreä, keltainen, oranssi ja punainen.

Nuotion liekin kuumimmassa kohdassa valon aallonpituuksien voima on niin suuri, että ihmissilmä näkee sen värien yhdistelmänä eli valkoisena värinä.

Viileämmät kohdat silmä näkee niin, että väri vastaa paremmin lämpötilaa. Keltainen ja oranssi kertovat noin 1 200:n ja punainen noin 700 asteen lämpötilasta.

Mustan kappaleen säteily ei kuitenkaan selitä kaikkea tulen väreistä.

Esimerkiksi sinisessä liekissä ei ole nokea, vaan liekin väri johtuu siitä, että kaasumolekyylien viritystila purkautuu ja lähettää säteilyä. Sen aallonpituus on lähellä sinistä väriä.

Vastaajana Jorma Jokiniemi,

pien- ja nanohiukkastekniikan professori, Itä-Suomen yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018