Kappas, keksin multiversumin. Kuva Shutterstock
Kappas, keksin multiversumin. Kuva Shutterstock

Ne vääristävät aistikokemuksia.

Tajunnan laajeneminen tarkoittaa, että psykedeelien käyttäjä voi kokea esimerkiksi minän ja ympäristön rajojen häviävän ja aistien valpastuvan epätavallisesti. Psykedeelit muuttavat korkeampiin aivotoimintoihin liittyvien hermoverkkojen toimintaa ja vääristävät sitä kautta aistikokemuksia ja tietoisuutta. Tähän viittaavat viimeaikaiset käyttäytymistieteelliset ja aivokuvaukseen perustuvat tutkimukset.

Psykedeelit ovat moninainen ryhmä aineita, jotka vaikuttavat hermosolujen väliseen kemialliseen viestintään. Ne toimivat hermovälittäjäaineiden tapaan ja aktivoivat hermosolujen pinnalla olevia reseptoreja niin, että havaitseminen ja tietoisuus muuttuvat.

Solu- ja molekyylitasolla psykedeelien toiminta tunnetaan verraten hyvin. Ne vaikuttavat muun muassa serotoniini-, kannabinoidi- ja glutamaattireseptoreiden kautta. Eläinkokeilla on havaittu aivoradoista ja tumakkeista, että dopamiinivälittäjäaineen vapautumisella on tärkeä merkitys. Vaikutusmekanismit tietoisen kokemuksen tasolla tunnetaan huonommin.
 
Vastaajana Harry Scheinin, farmakologian dosentti, Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2014

Sisältö jatkuu mainoksen alla
deezee
Seuraa 
Viestejä1643
syytinki

No ei tietenkään haittaisi. Kolmannekseen, kyllä lukutaitoisen olisi jo pitänyt ymmärtää, mitä on "tajunnan laajeneminen". 

Nyt olisi kyse siitä, tiedätkö sinä mitä tajunnan laajeneminen on. Toistaiseksi olet ehdinyt linkata vain juttuun, jossa puhuttiin tietoisuuden tason mittaamisesta, mikä viittaa siihen, että sinun käsityksesi tajunnan laajenemisesta ei ole välttämättä oikea.

Kun sinulla ei ole omaa kokemustakaan, ja kaikki asian kokeneet taas sanovat, että sinä olet väärässä, niin mikähän olisi todennäköisin johtopäätös:
1) että asiaa tuntematta, aivan eri asiaan viitattuasi olisit silti asiantuntija asiassa, jota et pysty määrittelemään, vai
2) että asiaa tuntematta, aivan eri asiaan viitattuasi voisit todeta, ettet välttämättä tiedä mistä on kyse.

syytinki

Entäs haittaisiko, jos itse määrittelisit, mitä luulet puolustavasi. Että oikein faktoja on tiedossa.

Olen linkannut mm. tämän, ja sieltä on linkattu tuo kuvakin erikseen (laitan kuvan vielä erikseen). Tajunnan laajeneminen on aivan selvästi sitä, että aivoihin syntyy uusia yhteyksiä, joiden ansiosta aivojen tietoisesta prosessoinnista vastaavat alueet saavat yhteyden sellaisiin aivojen osiin, joihin niillä ei ole ollut ennen pääsyä. Toisin sanoen tiedostettu prosessointi kattaa suuremman osan aivoista, eli laajenee isompaan osaan aivoissa.

Kun eri osilla on erilaiset vastineet kokemusmaailmassa, niin tietoisen mielen yhteys ympäristöä prosessoivaan aivojen osaan saa aikaan tunteen, että tietoinen mieli  laajenee ympäristöön eikä se tunnu enää sijaitsevan vain päässä.

http://www.hs.fi/tiede/a1415077416131

deezee
Seuraa 
Viestejä1643
syytinki

Kuten tuli kirjoitettua (ja sen tunnustaa moni muukin) "tajunnan laajeneminen" on hakusessa. Sitten kerrotaan, että mömmöt laajentavat tajuntaa. Pim.

Et sitten ole vielä huomannut, että sinulla on niin kiire olla tajunnanlaajenemista vastaan, ettet ole vieläkään kertonut, mitä se edes on. Haittaisiko määritelmän antaminen tätä vastustustouhua liikaa, kun joutuisit kertomaan, mitä oikein olet vastustamassa? Menisikö hyvä mielipiteesi pilalle faktojen takia?

Sisältö jatkuu mainoksen alla