Kappas, keksin multiversumin. Kuva Shutterstock
Kappas, keksin multiversumin. Kuva Shutterstock

Ne vääristävät aistikokemuksia.

Tajunnan laajeneminen tarkoittaa, että psykedeelien käyttäjä voi kokea esimerkiksi minän ja ympäristön rajojen häviävän ja aistien valpastuvan epätavallisesti. Psykedeelit muuttavat korkeampiin aivotoimintoihin liittyvien hermoverkkojen toimintaa ja vääristävät sitä kautta aistikokemuksia ja tietoisuutta. Tähän viittaavat viimeaikaiset käyttäytymistieteelliset ja aivokuvaukseen perustuvat tutkimukset.

Psykedeelit ovat moninainen ryhmä aineita, jotka vaikuttavat hermosolujen väliseen kemialliseen viestintään. Ne toimivat hermovälittäjäaineiden tapaan ja aktivoivat hermosolujen pinnalla olevia reseptoreja niin, että havaitseminen ja tietoisuus muuttuvat.

Solu- ja molekyylitasolla psykedeelien toiminta tunnetaan verraten hyvin. Ne vaikuttavat muun muassa serotoniini-, kannabinoidi- ja glutamaattireseptoreiden kautta. Eläinkokeilla on havaittu aivoradoista ja tumakkeista, että dopamiinivälittäjäaineen vapautumisella on tärkeä merkitys. Vaikutusmekanismit tietoisen kokemuksen tasolla tunnetaan huonommin.
 
Vastaajana Harry Scheinin, farmakologian dosentti, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2014

deezee
Seuraa 
Viestejä1643
Liittynyt6.6.2011

Mihin perustuu psykedeelien tajuntaa laajentava vaikutus?

syytinki 24.11.2014 klo 11:38 No ei tietenkään haittaisi. Kolmannekseen, kyllä lukutaitoisen olisi jo pitänyt ymmärtää, mitä on "tajunnan laajeneminen". Nyt olisi kyse siitä, tiedätkö sinä mitä tajunnan laajeneminen on. Toistaiseksi olet ehdinyt linkata vain juttuun, jossa puhuttiin tietoisuuden tason mittaamisesta, mikä viittaa siihen, että sinun käsityksesi tajunnan laajenemisesta ei ole välttämättä oikea. Kun sinulla ei ole omaa kokemustakaan, ja kaikki asian kokeneet taas sanovat, että sinä...
Lue kommentti
syytinki
Seuraa 
Viestejä9076
Liittynyt18.8.2008

Mihin perustuu psykedeelien tajuntaa laajentava vaikutus?

deezee 23.11.2014 klo 20:07 syytinki 22.11.2014 klo 09:48 Kuten tuli kirjoitettua (ja sen tunnustaa moni muukin) " tajunnan laajeneminen " on hakusessa. Sitten kerrotaan, että mömmöt laajentavat tajuntaa. Pim. Et sitten ole vielä huomannut, että sinulla on niin kiire olla tajunnanlaajenemista vastaan, ettet ole vieläkään kertonut, mitä se edes on. Haittaisiko määritelmän antaminen tätä vastustustouhua liikaa, kun joutuisit kertomaan, mitä oikein olet vastustamassa? Menisikö hyvä mielipiteesi...
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018