Tavallisessa saippuassa on pinta-aktiivisia aineita, jotka kertyvät veden pintaan sekä veden ja rasvamaisten aineiden rajapintaan.

Kertyminen johtuu siitä, että pinta-aktiivisen aineen molekyyleissä on kaksi erilaista päätä.

Toinen on vesiliukoinen, toinen liukenee hyvin vain rasvoihin. Rasvaliukoinen pää pyrkii pois vedestä, jolloin molekyylit tunkeutuvat puhdistettavan pinnan ja siihen kiinnittyneen lian väliin. Kumpikin peittyy saippuan molekyyleillä, joiden vesiliukoinen pää törröttää ulospäin. Nyt vesi pääsee leviämään lian alle ja irrottamaan sen pinnasta hiukkasina. Vedessä hiukkaset pysyvät hienojakoisina, joten ne voi poistaa huuhtelemalla.

Saippuan kertyminen veden pintaan alentaa pintajännitystä, ja siksi saippuapitoinen vesiliuos vaahtoaa helposti. Voimakas vaahtoaminen on kuitenkin pesun kannalta huono asia, sillä veden pintaan kiinnittynyt osuus saippuamolekyyleistä ei osallistu lian irrottamiseen.

Kaupallisissa saippuoissa käytetyt pinta-aktiiviset rasvahappojen suolat kuuluvat maailman vanhimpiin kemiallisin tuotteisiin: niillä pestiin jo antiikin aikaan. Aikaisemmin niitä valmistettiin keittämällä rasvaa esimerkiksi koivutuhkan tai jonkin muun emäksisen aineen kanssa. Tavallinen mäntysuopa on puun rasvoista valmistettu sellunkeiton sivutuote.

Tavalliset saippuat eivät toimi kovassa vedessä, koska ne muodostavat esimerkiksi kalsiumin kanssa veteen huonosti liukenevia yhdisteitä. Saippuoiden liukoisuus heikkenee myös suolaisuuden kasvaessa, eli ne toimivat huonosti merivedessä. Näissä oloissa toimivat pinta-aktiiviset aineet, kuten astianpesuaineet ja jotkin erikoissuovat, eivät muodosta tällaisia liukenemattomia yhdisteitä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2006

Vastaaja:


Per Stenius


fysikaalisen kemian professori


Åkersberga, Ruotsi

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017