Tulehduksen aikana hengitysteiden limakalvo erittää runsaasti limaa.

Tästä on sekä hyötyä että haittaa.
Limaa erittävät solut pitävät terveen limakalvon kosteana. Lisäksi epäpuhtaudet ja tautimikrobit tarttuvat limaan ja ne joko niellään tai yskitään ja syljetään ulos. Lima siis ehkäisee vaurioita ja tartuntoja.

Kun hengitysteiden limakalvoon pesiytyy tautia aiheuttava virus tai bakteeri, limakalvon soluja alkaa kuolla. Paikalle kerääntyy elimistön puolustussoluja, jotka tappavat tautimikrobeja. Tulehduksen takia liman määrä kasvaa: sen seassa on nyt limasolujen eritteen lisäksi kuolleiden limakalvosolujen rippeitä, kudosnestettä, puolustussoluja ja mikrobeja. Erityisesti paksut, märkäiset osat kirkkaan liman seassa sisältävät soluja ja niiden jäännöksiä. Jos kyseessä on bakteeritulehdus, on seassa myös bakteerien tuottamaa limaa.

Limasta on nytkin hyötyä, sillä se huuhtoo taudinaiheuttajia ja kuollutta kudosta pois hengitysteistä. Toisaalta lima voi myös levittää tulehdusta laajemmalle. Esimerkiksi nukkuessa taudinaiheuttajia sisältävää limaa valuu helposti ylähengitysteistä henkitorveen ja keuhkoputkiin. Aivastuksen tai yskimisen synnyttämät limaroiskeet ovat taudinaiheuttajille keino päästä ihmisestä toiseen. Vielä tehokkaammin tauti siirtyy käsien välityksellä nenästä nenään.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1996

Vastaaja:


Carl-Henrik von Bonsdorff


virologian apulaisprofessori


Helsingin yliopiston Haartman-instituutti

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kariluoto
Seuraa 
Viestejä165

Että joutojusseilla ja uusavuttomilla olisi jotain mitä roikottaa, kun ärvöttävät neuvottomina tumput suorana itsestään selvän asian edessä ymmärtämättä siitä hölkäsen pölähtämää.

In alimentum sanitas.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10291

Muistan, että oli vanhempien kanssa kinaa pikkupoikana. Reilusti alle kouluikäisenä. Eivät tykänneet, että söin räkääni ja sekun maistu niin hyvältä. Vastenmielisesti jouduin luopumaan tuosta ravinnon lähteestä.

Olen joskus ikääntyneenä sitten maistanut, mutta ei ollut yhtä hyvän makuista kuin pikkuskidinä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla