Tulehduksen aikana hengitysteiden limakalvo erittää runsaasti limaa.

Tästä on sekä hyötyä että haittaa.
Limaa erittävät solut pitävät terveen limakalvon kosteana. Lisäksi epäpuhtaudet ja tautimikrobit tarttuvat limaan ja ne joko niellään tai yskitään ja syljetään ulos. Lima siis ehkäisee vaurioita ja tartuntoja.

Kun hengitysteiden limakalvoon pesiytyy tautia aiheuttava virus tai bakteeri, limakalvon soluja alkaa kuolla. Paikalle kerääntyy elimistön puolustussoluja, jotka tappavat tautimikrobeja. Tulehduksen takia liman määrä kasvaa: sen seassa on nyt limasolujen eritteen lisäksi kuolleiden limakalvosolujen rippeitä, kudosnestettä, puolustussoluja ja mikrobeja. Erityisesti paksut, märkäiset osat kirkkaan liman seassa sisältävät soluja ja niiden jäännöksiä. Jos kyseessä on bakteeritulehdus, on seassa myös bakteerien tuottamaa limaa.

Limasta on nytkin hyötyä, sillä se huuhtoo taudinaiheuttajia ja kuollutta kudosta pois hengitysteistä. Toisaalta lima voi myös levittää tulehdusta laajemmalle. Esimerkiksi nukkuessa taudinaiheuttajia sisältävää limaa valuu helposti ylähengitysteistä henkitorveen ja keuhkoputkiin. Aivastuksen tai yskimisen synnyttämät limaroiskeet ovat taudinaiheuttajille keino päästä ihmisestä toiseen. Vielä tehokkaammin tauti siirtyy käsien välityksellä nenästä nenään.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1996

Vastaaja:


Carl-Henrik von Bonsdorff


virologian apulaisprofessori


Helsingin yliopiston Haartman-instituutti

syytinki
Seuraa 
Viestejä8909
Liittynyt18.8.2008

Mihin tarvitaan räkää?

Muistan, että oli vanhempien kanssa kinaa pikkupoikana. Reilusti alle kouluikäisenä. Eivät tykänneet, että söin räkääni ja sekun maistu niin hyvältä. Vastenmielisesti jouduin luopumaan tuosta ravinnon lähteestä. Olen joskus ikääntyneenä sitten maistanut, mutta ei ollut yhtä hyvän makuista kuin pikkuskidinä.
Lue kommentti
Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017